Askeza forme Tee Bičić

Dodig i Melo u polufinalu ATP-a Barcelona (Reuters)
Dodig i Melo u polufinalu ATP-a Barcelona (Reuters)

U labinskoj galeriji Alvona u petak, 25. kolovoza u 21 sat održat će se otvorenje samostalne izložbe Tee Bičić "Karbon ili askeza forme".

"Svoju najnoviju sliku Tea Bičić temelji na naboju i snazi crno-bijelog sučeljavanja. Zbiljnost njene slike nosi ideja asketskog viđenja forme, elementarnosti i strukturne jezgrovitosti, unutrašnjih slojeva i pomaka koji otvaraju uvijek novu sliku, sliku koja se nastavlja u drugoj slici. Teinom propitivanju suvremenosti bitna je impersonalnost, odbacivanje sadržaja, blizina minimalizma i minimal-arta. Ali ona ni svoju novu sliku nije potpuno oslobodila od subjektivnosti. Naslovom Karbon aludira na labinsku rudarsku prošlost, dakle, uključuje memoriju, povijesni kontekst kroz koji izražava izvor svojega nadahnuća i dio svoje osobnosti, realnu ukorijenjenost u nasljeđe ugljenokopa", veli Branka Arh za popratni katalog.

Tea Bičić rođena je u Puli 1979. godine. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Puli, smjer grafički dizajn, diplomirala je slikarstvo na Accademia di Belle Arti di Venezia u klasi prof. Paola Tessaria. Izlagala je trideset i pet samostalne i sudjelovala na više od sto skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja. Sudjelovala je u nekoliko likovnih kolonija. Radovi joj se nalaze u fundusima muzeja i galerija te u mnogobrojnim gradskim i privatnim zbirkama. Članica je HDLU-a Istre i jedna od osnivača Galerije POOLA u Puli. Od 2014. godine koordinatorica je programa Gradske galerije Labin i suradnik za likovnu djelatnost pri Pučkom otvorenom učilištu Labin. Živi u Labinu. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter