Asja Piplovic utajila 3,5 milijuna?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinsko državno odvjetništvo u Bujama podnijelo je optužni prijedlog protiv bujske odvjetnice Asje Piplovic (55) zbog porezne utaje više od 3,5 milijuna kuna. Kako je na konferenciji za novinare u PU istarskoj rekao Valter Opašic, koji nije iznosio identitet a ni inicijale prijavljene, bujska je policija provela kriminalisticko istraživanje na zahtjev Opcinskog državnog odvjetništva iz Buja, a sve po prijavi Porezne uprave u Pazinu.

Bujska je policija kriminalistickim istraživanjem utvrdila da je Piplovic kao vlasnica odvjetnickog ureda iz Buja od 2003. do 2007. godine pružala i naplacivala odvjetnicke usluge koje nije evidentirala u poslovnim knjigama, a nije obracunavala ni PDV. Time je, kažu u PU istarskoj, oštetila proracuna za više od 3,5 milijuna kuna.

Rijec je o epilogu kaznene prijave iz prošle godine o kojem smo vec izvještavali u našem listu, a za što nam je odvjetnica Piplovic tada kazala da "to nije ništa novo", odnosno da je zahtjev pokrenut još 15. svibnja 2009. godine, i da se navedeni dug odnosi na racune joj navodno nije platio Grad Porec za obavljen posao. Isto nam je ponovila i u telefonskom razgovoru.

-To ce se ovih dana riješiti. Ostala su dva neplacena racuna od Grada Poreca i nadam se da cemo to uspjeti riješiti. Odluka o prijavi je diskutabilna, odnosno autoritativna. To prijavljivanje je stara prica o kojoj je sve vec ranije receno. Ja sam jedan racun koji sam ispostavila Gradu Porecu stornirala, a Grad ga nije nikada platio. Postoje odluke poreznih tijela kako se može naplatiti od dužnika. Nadam se da ce hrvatski zakoni konacno dovesti do kraja ovu pricu onako kako ja to želim, rekla nam je odvjetnica Piplovic.

Odvjetnica Piplovic je u medijima poznata iz korupcijske afere "Maestro" u Hrvatskom fondu za privatizaciju iz 2007. godine. Piplovic je tada nepravomocno osudena na 15 mjeseci zatvora, a upravo je to razdoblje provela u pritvoru. Teretila se zbog poticanja Igora Petlevskog, bivšeg šefa Službe nekretnina u Hrvatskom fondu za privatizaciju, na zloporabu položaja odnosno za odavanje poslovne tajne.

Osudena je pak zbog toga što jer je zbog obecane nagrade od pola milijuna eura od Petlevskog tražila i dobila informacije koje su joj omogucile da kao punomocnica direktora porecke tvrtke TIM 90 Darka Požarica, koji joj je pak i obecao visoku nagradu, ponudi najveci iznos za kupnju zemljišta na poreckoj Facinki, a koje je HFP prodavao javnim natjecajem. No na koncu je HFP odlucio zemljište prodati Gradu Porecu za manje novca, a naknadno je i poništio natjecaj te je zemljište Gradu dodijelio besplatno.

Medutim u ožujku prošle godine Vrhovni je sud djelomicno ukinuo nepravomocnu presudu u slucaju "Maestro" i vratio slucaj na ponovno sudenje Županijskom sudu u Zagrebu. Dakle, iznova ce se suditi i Asji Piplovic, i šefu strucne službe HFP-a Igoru Petlevskom, koji je pak bio nepravomocno osuden na godinu i deset mjeseci zatvora.


Podijeli: Facebook Twiter