Asistenti u nastavi financirat će se na četiri godine

Maratonac Ivan Jagustin istrčao mini maraton od Vodnjana do Galižane i nazad (M. ANGELINI)
Maratonac Ivan Jagustin istrčao mini maraton od Vodnjana do Galižane i nazad (M. ANGELINI)

Danas je u pulskoj Zajednici Talijana održana završna konferencija projekta "MOZAIK 2 - pomoćnici u nastavi za integraciju učenika u Istri" kojeg je Istarska županija kao nositelj kandidirala na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Riječ je o završnici projekta koji se odnosio samo na škole u Istri čiji je osnivač bila Istarska županija.

U pripremi trećeg natječaja

- Treba reći da je ovo treća godina provođenja projekta. Lani je nositelj bila Istarska županija, a ove je godine Grad Pula nositelj projekta za svoje škole, a Županija za sve ostale. Sada svaki dan očekujemo objavu i trećeg natječaja gdje će Istarska županija biti nositelj za one škole kojih je osnivač, Grad Pula će biti nositelj za svoje škole, a Grad Pazin za svoje i za sve ostale gradove u Istri, pojasnila je županijska pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan.

Inače, sredstva su bila osigurana po javnom pozivu "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza II", kojim su se osigurali pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u školskoj 2016./2017. godini u školama u kojima je osnivač Istarska županija.

Govoreći o novostima koje donosi ovogodišnji, treći natječaj, županijska pročelnica za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich rekla je da će se novim projektom financirati asistenti u nastavi za iduće četiri godine, dok su se dosad birali i financirali svake godine.

Fond od tri milijuna kuna

- Ove godine bili smo osigurali tako novac za 57 pomoćnika u nastavi za ukupno 58 učenika u 21 osnovnoj i 7 srednjih škola te je navedeni projekt nastavak na prošlogodišnji projekt "MOZAIK-PoMOćnici u nastavi ZA Integraciju učeniKa u Istri" koji je bio izrađen u suradnji s 54 partnera od kojih je 6 gradova partnera (Pula, Labin, Umag, Poreč, Rovinj i Pazin) te 48 osnovnoškolskih i srednjoškolskih odgojno-obrazovnih ustanova. Ponavljam, drugi natječaj odnosio se samo na škole čiji je osnivač Istarska županija. Grad Pula je za svoje te za škole osnivača gradova Labina, Poreča, Rovinja, Umaga i Pazina, osigurao novac i za sve ostale asistente, naglasila je pročelnica Percan.

Ukupna vrijednost projekta "MOZAIK 2" je nešto više od tri milijuna kuna, od kojih su 1,85 milijuna bespovratna sredstava Europskog socijalnog fonda, dok Istarska županija sufinancira projekt s 1,2 milijuna kuna. Projekt se provodi 12 mjeseci, zaključno do kolovoza 2017. godine.

Percan je podsjetila i na činjenicu da je ovo treća godina provođenja natječaja koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, no da je Istarska županija iz svog proračuna prva sredstva za pomoćnike u nastavi počela izdvajati još 2011. godine.

(S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter