Wasilewski i Williams na drugoj noći Valamar jazza

Svijet swinga Bustera Williamsa
Svijet swinga Bustera Williamsa

Klavirski trio poljskog skladatelja i klavirista Marcina Wasilewskog i kvartet Something more jedne od nezaobilaznih figura suvremenog  jazza, američkog kontrabasista Bustera Williamsa, nastupili su predzadnje večeri 4. Valamar Jazz festivala na porečkom otoku Sv. Nikola.

Večer je otvorio trio koje uz Wasilewskog čine basist Slawomir Kurkiewicz i bubnjar Michal Miskiewicz. Zajedničko muziciranje započeli su u ranim devedesetim godinama, a dugogodišnji mentor bio im je poljski trubač Tomasz Stanko. Porečkoj publici odsvirali su repertoar sastavljen od autorskih skladbi s posljednjeg albuma, skladbi J. S. Bacha te suvremenog jazza udaljavajući se od klasičnog swing koncepta i stvarajući fuziju koja se ne čuje često na ovim prostorima.

U svijet swinga publiku je vratio kvartet Something more kontrabasista Bustera Williamsa koji na svjetskoj jazz sceni djeluje više od 50 godina. Williams je surađivao s gotovom svim velikim imenima suvremene jazz scene, a na otok Sv. Nikole došao je u pratnji alt i sopran saksofonista Marka Grossa, klavirista Erica Reeda te bubnjarice Cindy Blackman-Santana. Na repertoaru energičnog kvarteta, osnovanog početkom devedesetih, našle su se autorske skladbe i jazz standardi, uz solističke izmjene svih članova sastava.

Prohladna večer nije pokvarila ugođaj na otoku, a dio publike koji je posjetio prvu noć festivala došao je opremljen zimskim jaknama. Program se nastavio u porečkoj villi Polesini gdje se održao after party jam session. Uz dobro vino i gastronomske poslastice pripremljene u Valamarovom hotelu Riviera, posjetitelje su zabavljali domaći jazzeri. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter