Asian Dub Foundation u Puli s novim albumom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlotjedna ekskluzivna regionalna premijera glazbenog dokumentarca o reggaeu i Jamajci "Journey To Jah" u pulskom kinu Valli bila je svojevrsna uvertira u 12. izdanje Seasplash festivala koji počinje preksutra, u četvrtak, na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo. Četverodnevni festival traje do nedjelje, 20. srpnja, a novost je da će glavni festivalski izvođač, britansko-indijska grupa Asian Dub Foundation nastupiti posljednje festivalske večeri, u nedjelju.

Programski direktor Seasplasha Vedran Meniga kaže da su to svjesno učinili, želeći i zadnje večeri zadržati puni festivalski intenzitet kao i prva tri festivalska dana. To se, kaže, pokazalo dobrim rješenjem jer im raste broj prodanih kompleta ulaznica.

Meniga posebno ističe i preksutrašnji zajednički nastup antologijskih dub bendova, francuskog Brain Damagea i britanskih Vibronicsa, a iste večeri, u četvrtak, nastupa i ponajveći koncertni dub bend Gentleman's Dub Club. Izdvaja i legendu Neila Percha iz Ziona Traina, koji se na Seasplash vraća projektom Abassi Hi Power, zatim beogradsku hip hop atrakciju Bad Copy, čiji premijerni pulski nastup očekuju brojni domaći fanovi te američkog autora Jamalskog, jednog od pionira modernog beata s jamajčanskim vibracijama. Jamalski, kao i Asian Dub Foundation, nastupa zadnje festivalske noći s nedjelje na ponedjeljak.

Energija i bijesni stihovi

Poznati kao jedan od najboljih live bendova na svijetu koji je u prošlosti pozornicu dijelio s izvođačima kao što su Rage Against The Machine, The Cure i Radiohead, Asian Dub Fondation su se stvaralaštvom i pjesmama još od početka djelovanja 1993. godine izrazito protivili rasizmu i nasilju nad Azijcima i imigrantima u Velikoj Britaniji. Njihov jedinstveni stil kombinacija je tvrdih jungle ritmova, dub bas linija, industrial energije, punk rock gitara, sitara i drugih začaranih zvukova koje su semplirali iz kolekcija indijske glazbe svojih roditelja, a sve to daje podlogu militantnoj paljbi bijesnih stihova u ragga i rap rafalu.

Asian Dub Foundation u Pulu dolaze s novim albumom "The Signal And The Noise", koji je producirao legendarni britanski producent i beatmaker Adrian Sherwood, a predstavlja povratak istinskom militantnom dub zvuku. Razlog tome je i povratak eminentnih glazbenika koji su bend i učinili fenomenom: basist i osnivač DR DAS, bubnjar Rocky Singh, jamajkanski pjevač Ghetto Priest, ali i dolazak novog člana, fluteboxera Nathana Leea.

Veterani internacionalne dub scene

Istinski veterani internacionalne dub scene i stari festivalski znanci francuski Brain Damage i britanski Vibronics ovog puta dolaze na Seasplash u zajedničkoj kombinaciji, predstavljajući materijal s aktualnog albuma "Empire Soldiers", u sklopu istoimene turneje. Kao rezultat ove suradnje Seasplash publika odjednom će dobiti ponajbolje od francuske i engleske dub produkcije.

Gentleman's Dub Club prvi su put nastupili u Puli na 8. Seasplashu 2010. godine. Tada su bili prilično nepoznat, mlad i perspektivan dub sastav, a u međuvremenu su uznapredovali u jednu od trenutno najpoželjnijih europskih koncertnih atrakcija, objavivši i prvi samostalni album u prošloj godini (FourTYFour). Istovremeno njeguju tradicinalno ska/reggae nasljeđe, u kombinaciji s modernim, "bass" stilovima.

Živuća legenda Neil Perch, osnivač Zion Traina vraća se na Seasplash, ovog puta s drugim projektom pod nazivom Abassi Hi Power. U ovom projektu njeguje tradiciju jamajčanskih izdanja, objavljujući ih na formatima 7'' i 10'' na Deep Rooth labelu, podetiketi izdavačke kuće Universal Egg. Neil kao Abassi Hi Power prvi put nastupa na Seasplashu.

Po prvi put na Seasplashu gostuje beogradska hip-hop atrakcija Bad Copy. Sastav je znatno utjecao na popularizaciju domaćeg hip-hopa; stao je s radom 2008., da bi se ponovno okupili 2012. te s novim albumom "Krigle" i brojnim nastupima nastavili osvajati nove poklonike. Iz Slovenije stižu Roots In Session, jedan od najpoznatijih balkanskih sound systema i producentskih tandema.

Od brojnih hrvatskih izvođača izdvajamo dolazak osječkog repera Kandžije sa svojom grupom Gole žene, kao i Brain Holidays, jedini domaći reggae bend kojemu će ovo biti četvrti nastup na Seasplash festivalu. Nakon par godina zatišja uslijedio je njihov povratak benda na scenu sa svježim albumom "Save Peace Babylon Delete", punih sedam godina nakon prvijenca "Stereo Roots".

Od ostalih izvođača od četvrtka do nedjelje nastupit će Matt-U, Egoless live feat. Chakka, Jewbwoy & Pipo, Digitron Sound System, Warrior Charge Sound System, Kingstoned Sound, Litemotif, Barabadub Sound System, Bass Matters Sound System, Botza Sound System, Sheco, 207, Dub Fi Youth, Bass-ul-ulema Sound, Brat Leeks, Sandokan Hi Fi, Pulap Reggae Station, Exotic Times, MC Hot Steppa, Dub Diggerz, Slavonija Vibes Syndicate, Monkey Train, Natty Riddim, Sapleo, Visualia Group… (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter