Ashton u Zagrebu čestitala Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton čestitala je u četvrtak Hrvatskoj na skorom pristupanju Europskoj uniji i ocijenila da će hrvatsko članstvo biti dobro i za druge zemlje članice, kao i za cijelu regiju, za koju se nada da će uskoro postati dijelom europske obitelji.

"Vaš pristupanje EU-u nije dobro samo za vas nego će biti izuzetno dobro i za zemlje članice Europske unije. Čestitam vama i hrvatskom narodu", rekla je Ashton u izjavi za novinare nakon razgovora s predsjednikom Ivom Josipovićem u Zagrebu.

Josipović je rekao novinarima da je ulazak RH u punopravno članstvo EU-a rezultat "velikog i važnog napora" učinjenog u zemlji, ali također i pomoći i suradnje EU-a i svih njezinih članica. 

Govoreći o susjedima, predsjednik je ponovio da se Hrvatska zalaže za proširenje Unije i da će na svaki način pomoći zemljama u regiji na njihovu putu prema EU.

Šefica europske diplomacije trebala je posjetiti Hrvatsku 18. travnja, u sklopu turneje po zemljama jugoistočne Europe, ali je posjet odgođen zbog toga što je Ashton tada bila maksimalno angažirana na dijalogu Srbije i Kosova koji su uspjeli postići sporazum o normalizaciji odnosa 19. travnja.

Hrvatski premijer Zoran Milanović i prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odvojeno su se sastali u četvrtak s Ashton s kojom su razgovarali o ulasku Hrvatske u punopravno članstvo EU-a 1. srpnja te o stanju u regiji.

Bilo je riječi i o skorom ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju, koji će se svečano obilježiti 30. lipnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter