Ashton traži "primjerene mjere" zbog stanja u Egiptu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoka europska povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala je u petak članice EU-a na podizimanje "primjerenih mjera" kao odgovor na stanje u Egiptu, izvješćuju agencije i podsjećaju da je ranije njemačka kancelarka Angela Merkel nakon telefonskog razgovora s francuskim predsjednikom Francoisom iz Hollandeom izjavila da će Njemačka razmotriti odnose s Egiptom te da i ona i francuski predsjednik smatraju da Europa mora učiniti to isto.

"U stalnom sam kontaktu s ministrima vanjskih poslova zemalja članica i zatražila sam da rasprave i usklade primjerene mjere koje EU mora poduzeti kao odgovor na stanje u Egiptu", rekla je Ashton u priopćenju.

Sastanak veleposlanika 28 zemalja zaduženih za vanjsku politiku i sigurnost zakazan je za ponedjeljak u Bruxellesu.

Zbog Egipta se oglasio i novi iranski ministar vanjskih poslova ;ohamad Javad Zarif, koji traži intervenciju Organizacije za islamsku suradnju (OCI) kako bi se pronašlo "miroljubivo rješenje" krize u toj zemlji. U međuvremenu je Muslimansko bratstvo pozvalo na svakodnevne marševe diljem zemlje koji bi trajali cijeli tjedan.

I dok EU tek treba zauzeti stajalište prema privremenim egipatskim vlastima, iza kojih stoji moćna vojska, u petak je u Egiptu ubijeno 70 ljudi, a neke četvrti Kaira pretvorene su u prava bojišta. U rastjerivanju pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija snage reda su u protekla dva dana u krvavom obračunu ubile više od 600 ljudi.

U praćenju događanja u Egiptu poginula su do sada četiri novinara, dok je veliki broj novinara teško ranjen. Poginuli su snimatelj Sky Newsa Mick Deane, egipatska novinarka tjednika XPRESS Habiba Abdelaziz, fotoreporter Mosab Al-Shami koji radi za Rassd News Network (RNN), alternativni medij nastao tijekom egipatske revolucije te Ahmad Abdel Gawad, novinar egipatskog dnevnog lista Al-Akhbar. Na svom profilu na twitteru, kojega prenosi Huffington post, snimatelj Al-Jazeere Mohamed Al-Zaki je napisao da su novinari na meti vojske i policije.

Na poziv palestinskog islamističkog pokreta Hamas, protiv krvoprolića i vojnog udara u Egiptu prosvjedovali su islamisti u Kartumu, Amanu, Rabatu, Istočnom Jeruzalemu, Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Zbog nasilja Egipat napuštaju i strane tvrtke poput Bouyogues Construction, kao i još jedna francuska građevinska tvrtka Vinci, britanski naftni div Shell, Electrolux i američki General Motors (GM). (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter