Ashton: EU će se angažirati na reformama u BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton rekla je u srijedu u Sarajevu da će se unija snažnije angažirati kako bi BiH mogla provesti potrebne reforme, ali je pozvala i čelnike u toj zemlji da nadiđu nacionalne podjele i integraciju u Europsku uniju shvate kao prioritet. 

Nakon jednodnevnog posjeta Sarajevu koji je uslijedio nakon vala prosvjeda u toj zemlji, Ashton se susrela s više državnih i entitetskih dužnosnika te predstavnika nevladinih organizacija potvrđujući da se razmatra novi model približavanja BiH EU-u. Najavila je da će u predstojećim tjednima održati niz sastanaka s državama članicama Europske unije posvećen BiH.

"Ovdje nije riječ o tome da se spusti ljestvica, već da vam se pomogne da je preskočite. U tom kontekstu razmatramo šire angažiranje da vam pomognemo da ove probleme riješite. Želimo vidjeti uspješnu BiH. Ali uspjeh kao i svuda počinje kod kuće", rekla je Ashton na konferenciji za novinare. Dodala je da je najveća odgovornost na bosanskohercegovačkim političarima koji moraju pokazati spremnost za kompromise oko provođenja važnih reformi, među kojima je i promjena ustava i izbornog sustava.

"Integriranje u EU mora biti prioritet svih u BiH. EU je u potpunosti opredijeljena za vas i vašu europsku perspektivu. Želimo vidjeti jedinstvenu, stabilnu, prosperitetnu BiH u EU", dodala je.

Ashton je izrazila razumijevanje i za zahtjeve građana koji su istaknuti tijekom prosvjeda, no ocijenila je da je nasilje s paljevinom i uništavanjem zgrada državnih institucija bilo neprihvatljivo. "Građani su sasvim jasno izrazili svoje želje. Ono što građani žele je prilika za zaposlenje, sustav socijalne zaštite koji funkcionira i vladavinu prava", rekla je ona.

Ashton se tijekom dana odvojeno susrela s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i entitetskim premijerima Nerminom Nikšićem i Željkom Cvijanović, ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom te predstavnicima nevladinih organizacija.

Politički čelnici u BiH više godina vode bezuspješne pregovore oko promjena ustava i izbornoga sustava na temelju presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu čija je provedba jedan od glavnih uvjeta za podnošenje zahtjeva za otvaranje pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Niti uz posredovanje povjerenika za proširenje EU Štefana Fuelea taj dogovor nije postignut. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nedavno je uputila inicijativu Europskom vijeću da se za BiH osmisli poseban put približavanja Europskoj uniji bez prethodnog uvjetovanja provođenja reformi oko kojih se godinama ne može postići suglasnost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter