Ashton, Dačić i Thaci kandidati za Nobela za mir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici srpske i albanske lobističke skupine u Kongresu SAD-a nominirali su visoku predstavnicu EU-a za sigurnost i vanjsku politiku Catherine Ashton i premijere Srbije i Kosova Ivicu Dačića i Hashima Thacija za Nobelovu nagradu za mir za 2014. godinu i u svom prijedlogu Nobelovom odboru istaknuli njihovu ključnu ulogu u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, objavila je Radiotelevizija Srbije (RTS).

"Bruxelleski sporazum predstavlja neporeciv pokazatelj istinskog povijesnog dostignuća", istaknuto je u pismu čije izvode prenosi RTS.

"Travanjski sporazum postignut uz posredovanje Catherine Ashton predstavlja ključnu i povijesnu prekretnicu i za Srbiju i za Kosovo - kao i za turbulentnu regiju Balkana u cijelosti", navedeno je pismu koje su uputili supredsjedatelji srpske skupine Ted Poe i Emanuel Cleaver zajedno s čelnicima albanske skupine u Kongresu Eliotom Engelom i Robertom Aderholtom.

Predlagači u obrazloženju nominacije naglašavaju kako su srbijanski i kosovski premijer "jasnim raskidom s prošlošću i pronalaženjem puta ka svjetlijoj budućnosti pokazali značajnu posvećenost, hrabrost i viziju", te da je Ashton "demonstrirala izvanredno liderstvo, posvećenost i ustrajnost u posredovanju radi pronalaženja konsenzusa između dviju strana".

"Oni zaslužuju veliko priznanje zbog toga što su preuzeli na sebe rizik da pronađu rješenje", predlažu američki kongresnici okupljeni u skupine koje podupiru politiku Beograda i Prištine.

Dačić je rekao da nije službeno obaviješten o kandidaturi, ali je ocijenio da bi Nobelova nagrada predstavljala napredak u odnosu na prethodne "haaške kandidature", istaknuvši kao najveću vrijednost bruxelleskog sporazuma doprinos cjelokupnom stabiliziranju odnosa u regiji.

Srbijanski mediji ranije su javili da je ideja o kandidiranju Ashton, Dačića i Thacija za Nobelovu nagradu potekla od članova albanske skupine i da su se oni, lobirajući za potporu, obratili i pripadnicima srpske skupine u američkom Kongresu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter