Washington: Prosvjedi protiv NSA-inog špijuniranja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine prosvjednika uputile su se u subotu prema Capitol Hillu u Washingtonu kako bi prosvjedovale protiv programa američke vlade za nadzor interneta, čije je razmjere ove godine otkrio bivši zaposlenik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden.

Okupljajući se u podnožju Capitol Hilla kako bi pokazali svoje protivljenje internetskom nadzoru koji je provodila NSA, prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo: "Dosta je masovnog špijuniranja", "Hvala Edwardu Snowdenu" i "Isključite Velikog brata".

U prosvjednoj povorci našli su se pripadnici obiju političkih struja, pa su tako liberalni zagovornici privatnosti koračali uz članove konzervativnog pokreta Tea Party prosvjedujući protiv, kako kažu, nezakonitog špijuniranja Amerikanaca koje provodi vlada.

Događaj je organizirala koalicija poznata pod nazivom "Prestanite nas gledati", koja se sastoji od stotinjak aktivističkih skupina i kompanija, uključujući Američku uniju za građanske slobode, skupinu koja zagovara privatnost - Zaklada elektronska granica, Occupy Wall Street NYC i Stranku građanskih prava.

Skupine od Kongresa traže reformu zakonskoga okvira koji NSA omogućava tajno prikupljanje podataka na internetu, otkako je Snowden otkrio tajne informacije o programima kojima je cilj prikupljati podatke o mogućoj prijetnji iz inozemstva.

Obamina administracija i mnogi zakonodavci branili su programe NSA kao ključne u zaštiti američke nacionalne sigurnosti, tvrdeći da su pridonijele u sprječavanju urota. Usto su tvrdili da Kongres i sudovi pomno nadziru programe.

Snowdenovo razotkrivanje izazvalo je strah da NSA možda ne nadzire samo strane nego i domaće internetske i telefonske komunikacije.

"Pozivamo Kongres da odmah nešto poduzme i zaustavi taj nadzor te da javnost u potpunosti izvijesti o programima prikupljanja podataka koje provode NSA i FBI", stoji u pismu koje je koalicija "Prestanite nas gledati" uputila članovima Kongresa zahtijevajući reformu zakona poznatog kao Domoljubni zakon.

Taj je zakon donesen prije 12 godina kako bi se poboljšala antiteroristička nastojanja, ali je sada pod kontrolom zagovornika privatnosti koji tvrde da on omogućuje da drugi "povlače" prikupljene podatke.

"Naši predstavnici u Kongresu kažu da to nije nadzor. U krivu su", priopćio je prije subotnjega skupa Snowden koji se nalazi u privremenom azilu u Rusiji jer ga SAD traže zbog optužbe za špijunažu.

Njegova nedavna razotkrivanja pokazala su da je SAD možda prisluškivao telefon njemačke kancelarke Angele Merkel, što je u inozemstvu izazvalo još veće zgražanje zbog američke prakse prikupljanja podataka i zbog čega je Merkel telefonski nazvala Baracka Obamu.

Izaslanstvo visokih dužnosnika njemačkih tajnih službi zbog toga će sljedeći tjedan otputovati u SAD kako bi s američkim dužnosnicima razgovaralo o najnovijem skandalu s američkim prisluškivanjem europskih dužnosnika. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter