Washington Post: Zaboravite Cipar, "stiže" Slovenija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ciparska kriza je, čini se, prošla. Nova zemlja koja izaziva zabrinutost je Slovenija. Mala zemlja bivše Jugoslavije koja se nalazi između Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske, a najapoznatija je po svojim iznimnim skijašima i Slavoju Žižeku, imala je prilično loš tjedan s obveznicama i čini se da će trebati spašavanje, piše bloger Washington Posta Dylan Metthews .

Nije riječ o krizi kakva je bila u Cipru,  ali svakako spada u "opasnu zonu", piše Washington Post i pita se kako je zapravo Slovenije došla do takve situacije i zašto.

Slovenija je 2004. godine ušla u Europsku uniju i vrlo skoro tolar zamijenila euro. Malo gospodarstvo, oslonjeno na uvoz, početkom stoljeća imalo je veći rast nego eurozona, ali i rastući dug. Slovenija nije imala problema s kreditima za nekretnine, nego s korporacijama koje su financirale operacije kroz dug, a ne kroz kapital pa se 2007. otkrilo da je dug privatnog sektora porastao za 23,5 posto, a nefinancijski privatni sektor dug je povećao za 40 posto. Punokredita pokazalo se lošim kada je 2008. godine izbila kriza. 

Prošlotjedno izvješće MMF-a pokazuje da tri najveće banke, koje su u vlasništvu države, neće preživjeti bez novih dokapitalizacija od najmanje milijardu eura, a u bankarskom sektoru je "rupa" od najmanje sedam milijardi eura loših kredita. Omjer loših kredita porastao je s 15,6 posto u 2011. na 20,5 posto u 2012. godini. 

Bloger Washington Posta naglašava da je bivši premijer Janez Janša odobrio pakete štednje, smanjio plaže u državnom sektoru i socijane naknade kako bi smanjio deficit u državnoj blagajni, ali uteg su i dalje troškovi dokapitalizacije banaka i pad prihoda zbog mjera štednje. Sda je došla nova vlast lijevog centra, a nova premijerka Alenka Bratušek najavljuje zaokret i želi se posvetiti rastu gospodartva, a ne smanjenju javnog duga. 

MMF prognozira da će Slovenija morati tražiti njihovu, te pomoć Europske središnje banke ili Europske komisije, a možda i sve tri institucije. (Novi list, portal)


Podijeli: Facebook Twiter