Ashdown: Politika EU-a prema BiH je pogrešna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjedi diljem Bosne i Hercegovine pokazali su da je Europska unija u proteklim godinama vodila pogrešnu politiku prema toj zemlji i sada je došlo vrijeme da se to promijeni, ocijenio je nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajendice u BiH Paddy Ashdown u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

"Žalim što oni (EU) nisu nastavili s politikom koja se provodila 2005. godine kada je ne samo pomagala nego i pritiskala političare da grade održiviju i funkcionalniju BiH", kazao je Ashdown podsjećajući na razdoblje u kojemu je predvodio napore međunarodne zajednica u BiH i u kojemu će često posezao za širokim ovlastima visokog predstavnika smjenjujući lokalne poličare i namećući zakone.

Nakon njegova odlaska s te pozicije međunarodna je zajednica napustila intervencionistički pristup u BiH i sve prepustila domaćim političarima što je dovelo do višegodišnje stagnacije i jačanja političkih i socijalnih napetosti te blokade reformi započetih u razdoblju od 1996. do 2007. godine.

Ashdown cijeni da je sve što se zbilo proteklih dana u BiH pokazatelj da se EU mora probuditi. "Bruxelles ima ugled i instrumente za utjecaj te potencijale da djeluje u BiH više nego bilo gdje drugdje u svijetu", kazao je Ashdown.

Upozorio je i kako "rastu secesionističke težnje Republike Srpske ali i u još nekim dijelovima BiH" te stoga EU treba ponuditi jasan plan djelovanja. Predložio je da se taj plan temelji na očuvanju cjelovitosti BiH te na uspostavi njezine funkcionalnosti kao decentralizirane države u kojoj se poštuju prava konstitutivnih naroda ali i svih drugih. Uz EU u tom bi trebale pomoći i SAD te Rusija.

Ashdown tvrdi kako su Velika Britanija baš kao i još nekoliko velikih i utjecajnih zemalja unutar EU veoma zainteresirane za takav pristup iako u Uniji postoje i "oni koji se uopće ne bi bavili BiH ako baš ne moraju".

Na upit znači li to promjenu Daytonskog sporazuma odgovorio je kako je nužno napraviti korak dalje od tog sporazuma odnosno promatrati ga kao "temelj a ne kao krov". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter