Asfaltom zatrpali potok u Sovinjaku


Građani su putem Zelenog telefona prijavili nezakonito deponiranje štetnog materijala u potok u mjestu Sovinjak na buzetskom području, navodi se u priopćenju Zelene Istre. U Sovinjaku je naime u lipnju saniran dio županijske ceste otprilike 1.000 četvornih metara površine. Za sanaciju ceste nadležna je Županijska uprava za ceste koja je potpisala ugovor s Istarskim cestama d.o.o. za izvođenje radova, a mještani spominju da je kooperant pri izvođenju radova bila i jedna lokalna tvrtka iz Buzeta.

Izvođači radova su kompletan stari sloj asfalta odvezli te deponirali u obližnji potok na lokaciji Sv. Anton kilometar ispod Sovinjaka. Stari asfalt je deponiran na nezakonit način te na mjestu na kojem je postavljen znak za zabranu odlaganja otpada.

- Voda koja se prilikom kiša slijeva u potok prolazi kraj obradivih površina, njiva, vrtova te ne moramo naglašavati koja je šteta ovakvog nemara i nebrige. Ovakav čin je suprotan Zakonu o održivom gospodarenju otpadom te Zakonu o vodama, Zakonu o zaštiti okoliša i prirode. Slučaj smo prijavili Gradu Buzetu koji ima nadležnost rješavanja ovog slučaja te Inspekciji zaštite okoliša na znanje. Nadamo se da će se počinitelji ovog ekocida sankcionirati, a nastala šteta čim prije sanirati kako bi se spriječilo daljnje zagađenje potoka. I na kraju ostaje pitanje, pa kako je moguće da se prilikom javnih radova od strane javnih tvrtki dogodi ovakav propust, navodi se u priopćenju Zelene Istre kojeg potpisuje voditeljica Zelenog telefona Irena Burba.

U Gradu Buzetu potvrdili su nam da su dobili prijavu posredno i to preko Zelenog telefona kao i inspekcije zaštite okoliša te su odgovorili da će komunalni redar postupiti sukladno svojim ovlastima. Tijekom dana nismo uspjeli dobiti komentar Istarskih cesta, no neslužbeno smo doznali da tijekom odvijanja radova nisu imali službenih primjedbi vezano za deponiranje starog sloja asfalta. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter