Asfaltiranje u Motovunu dovršeno na vrijeme


Taman nekoliko dana prije subotnjeg početka Motovunskog filmskog festivala u Motovunu su dovršeni obimni radovi koji su još od siječnja ove godine prilaze ovom drevnom gradiću pretvarali u veliko, ponekad čak i nepristupačno i neprolazno, gradilište.

Polaganjem novog asfaltnog sloja preko dvije prometnice ispod kojih prolazi dio također novosagrađenog kanalizacijskog kolektora i oborinske odvodnje, te postavljanjem signalizacije na čemu se radi upravo ovih predfestivalskih dana, Motovun je za nadolazeće festivalske goste ne samo potpuno prohodan i siguran, nego čak izgleda i "upicanjeno", s tamnim kolnikom koji u ugodnom kontrastu sa suncem oparenim okolišem daje jednu novu vizuru grada. Kako saznajemo od motovunskog načelnika Tomislava Pahovića, tijekom šest mjeseci vrlo intenzivnog posla dovršen je veći dio prve faze izgradnje kanalizacijskog sustava Motovuna, za što je ova općina iz europskog programa IPARD odnosno njegove mjere 301 dobila 7,2 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost prve faze iznosi 9,5 milijuna kuna, a razliku je općina osigurala kreditom. Ukupno je na relaciji od gornjeg motovunskog groblja do Kanala, te kroz Kanal, naselje u podnožju motovunskog brijega, izgrađeno 1.100 metara kanalizacijskog kolektora koji će, kad se cijela prva faza dovrši, omogućiti priključivanje 135 domaćinstava i poslovnih subjekata na kanalizacijsku mrežu.

Kako je kopanjem za kanalizaciju oštećena ionako derutna cesta, u "paketu" radova bilo je i asfaltiranje 700 metara lokalne ceste od gornjeg groblja do Rotonde, vidikovcu na zavoju te ceste koja predstavlja glavni prilaz motovunskom brdu, te asfaltiranje još 400 metara županijske ceste koja prolazi naseljem Kanal (i nastavlja se dalje na jednu stranu prema Pazinu, a na drugu prema Livadama i dolini Mirne). K tome, duž 400 metara gornje odnosno lokalne ceste izgrađeno je i 400 metara oborinske kanalizacije, a također 400 metara oborinske kanalizacije izgrađeno je i uz cestu na kanalu.

Sve je ove radove, sredstvima IPARD-a, financirala općina Motovun, osim polovice vrijednosti izgradnje oborinske kanalizacije i asfaltiranja na Kanalu. Radovi na prvoj fazi nastavit će se u rujnu, kada prođe turistička sezona, jer Motovun kroz ljeto bilježi vrlo intenzivne turističke posjete, ne samo za vrijeme festivala kada će naravno biti špica. (Davor ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter