Asfaltirana cesta od Ravni do Crni


Radnici pulske tvrtke Cesta jučer su dovršili asfaltiranje prometnice od Ravni do Crni, duge oko pet kilometara. Time je zaključen projekt magistralnog cjevovoda na 7,7-kilometarskom potezu Škrkoni - Crni - Drenje - Ravni, čija je izgradnja započela 2011. godine.

Niz godina najavljivana investicija u obalnom djelu općine Raša velikog turističkog potencijala, koji se dosad vodom opskrbljivao iz cisterni i uz pomoć hidrofora, teška je 6,9 milijuna kuna (bez PDV-a). U 70-postotnom iznosu financirale su je Hrvatske vode, a ostatak je pokrio Vodovod Labin, nositelj posla, potvrdio nam je direktor te komunalne tvrtke Dino Škopac.

- Bilo je i vrijeme! Vodu nam obećavaju već 20-30 godina, kazao nam je Marin Blašković iz Drenja. Na predjelu od Crni do Ravni živi, vele mještani, oko 250 stanovnika, a u jeku turističke sezone ovdje boravi i do 2.000 turista. Na vodu su ljeti, plaćajući prijevoz cisternom, trošili više nego na struju.

Kraj je ovo i višemjesečnih prometnih glavobolja za žitelje, koji su od rujna prošle godine većim dijelom vozili izrovanim, teško prohodnim makadamom (cijevi su postavljane ispod ceste), izlažući se off road iskušenju, blatu za kišnog i prašini za suhog vremena.

- Predugo smo čekali asfalt. Sve vrijeme nitko nas ništa nije pitao, nitko ništa nije govorio. Bili smo praktički odsječeni od svijeta, ne daj Bože da je nekome trebala hitna pomoć; ljudi su se svakojako snalazili. Plaćamo komunalni doprinos, komunalije, a sami smo morali odvoziti smeće, izjadao nam se Miroslav Hudi iz Crni.

Uhvatili smo ga kako turiste na motociklima upućuje na zaobilazni pravac za Labin, preko Skitače, dvostruko duži od uobičajenog, jer su, u nedostatku odgovarajuće signalizacije, gosti naišli na zatvorenu prometnicu zbog asfaltiranja.

"Imamo novu cestu koja je ostala jednako uska, kao da je iz prošlog stoljeća. Zanima me hoće li sanirati i onaj dio kolnika uništen zbog radova?", dometnuo je Blašković.

Direktor Vodovoda Škopac objašnjava da se s asfaltiranjem, prvotno najavljenim za kraj veljače, pričekalo jer su brojni građani tek sa zadrškom počeli tražiti priključke pa je valjalo prekopavati cestu.

"Zbog takvog interesa ipak smo odustali od toga da uz kuće budu samo hidranti. Napravili smo propuste na 30-ak mjesta na cjevovodu, postavivši ventile uz cestu, privremene lokacije za priključke. Ispiremo cjevovod, uzeli smo uzorke za kontrolu zdravstvene ispravnosti pa bi prvi potrošači mogli imati vodu idućeg tjedna", veli Škopac.

Napominje da će vitalni projekt za lokalnu zajednicu biti primjereno zaokružen tek izgradnjom vodosprema u Crnima, Drenju i Ravnima, te lokalnih ogranaka, za čiju je realizaciju preduvjet i izrada prostornih planova nižeg reda. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter