Asfaltira se cesta Čepić - Kožljak

Radoci na cesti Ćepić - Kožljak (R. S.)
Radoci na cesti Ćepić - Kožljak (R. S.)

Tvrtka Cesta Pula ušla je u puni zamah rekonstrukcije nerazvrstane ceste Čepić - Kožljak, službeno započete još prije tjedan dana. Očekuje se da će asfaltiranje biti obavljeno do kraja listopada. Investiciju od 1,8 milijuna kuna snosi Općina Kršan uz financijsku potporu IPARD-a.

Makadamska cesta duga četiri kilometra, u biti poljoprivredni koridor preko Čepićkog polja, bit će široka tri metra i imat će osam ugibališta. U prosincu se navršava 80 godina od isušivanja Čepićkog jezera. Prvo vozilo je bivšim jezerskim dnom najvjerojatnije prošlo na proljeće 1933. pa će prometnica asfalt praktički dobiti za svoj 80. rođendan.

S obzirom na to da na zemljištu nije bilo zapreka, osim na nekadašnjim obalama, njena trasa se u 95 posto dužine proteže pravocrtno, što je čini vjerojatno najpravocrtnijom cestom u Istri, a vjerojatno i šire. Pritom prelazi preko osam mostova izgrađenih preko kanala u polju.

Financiranje iz IPARD-a, tj. Instrumenta pretpristupne pomoći u ruralnom razvoju, njena je druga osobitost. Kršan je 13. lipnja prošle godine nadležnoj Državnoj agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio prijavu za dodjelu sredstava iz IPARD-a, a pozitivan odgovor stigao je 14. lipnja ove godine. U odobrenom iznosu EU sudjeluje sa 75 posto, a RH s preostalih 25 posto. Da bi mogla financirati radove, Općina je podigla kratkoročni kredit. Ako do 31. listopada Agenciji podnese zahtjev za isplatu, dobit će novac kojim će vratiti glavnicu kredita pa će trošak za izgradnju ceste biti troškovi kredita.

Sljedeći kršanski kandidati za IPARD mogli bi biti školska sportska dvorana i vrtić u Potpićnu, kanalizacijski cjevovodi Stepčići - Vozilići - Plomin Luka i Čepić - Purgarija, vodovod Fonovići - Kamenjari - Fušari, plominski protupožarni put te obnova starogradskih jezgri Kršana, Plomina i Kožljaka. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter