Asad: Terorizam ugušiti na bojnom polju

Bašar Al-Asad (Reuters)
Bašar Al-Asad (Reuters)

Sirijski predsjednik Bašar Al-Asad izjavio je da će čvrstom rukom uništiti ustanike koji ga već dvije godine pokušavaju svrgnuti s vlasti i samo nekoliko dana nakon što je u svijet poslao sliku režima sigurnog u pobjedu ustvrdio da oporbi nema mjesta u rješavanju krize, prenose agencije u ponedjeljak.

- Za terorizam se ne može pronaći nikakvo rješenje osim njegova gušenja čvrstom rukom, rekao je Asad tijekom rijetkog pojavljivanja u programu javne televizije u nedjelju navečer.

U 45-minutnom govoru predsjednik je potaknuo oružane snage da nastave borbu s pobunjenicima, koje režim naziva teroristima.

- Kriza će biti riješena isključivo na bojnom polju, kazao je Asad.

U ožujku 2011., Sirijci su pokrenuli niz prosvjeda bezuspješno zahtijevajući demokratske promjene, no režim je na njih reagirao brutalnom represijom. Bunt naroda prerastao je u oružani ustanak u kojemu je, prema podacima UN-a, ubijeno više od 100.000 ljudi.

Sirijska oporba u nedjelju je objavila da je spremna surađivati na "nepristranoj istrazi" ratnih zločina počinjenih tijekom sirijskoga sukoba i na taj se način odazvala pozivu Visoke povjerenice UN-a za ljudska prava, Navi Pillay.

Za sirijsku oporbu Asad je u televizijskom govoru rekao da nije uspjela i poručio: "Ta je oporba nepouzdana, doživjela je narodni i moralni poraz, nema ona nikakvu ulogu koju bi mogla igrati u rješavanju krize".

Pri zalasku sunca sirijski predsjednik podijelio je iftar (obrok kojim se prekida post tijekom mjeseca ramazana) s političkim i vjerskim vođama. Kako prenosi sirijska agencija SANA, Asad je tom prigodom govorio o etici te pozdravio narod "koji se svrstao uz vojsku" u sukobu koji 28 mjeseci krvari Sirijom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter