Asad: Nastupio je zaokret u krizi u korist režima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad govorio je u nedjelju o zaokretu u ratu u Siriji u korist režima, izvijestila je državna televizija.

- Događa se zaokret u krizi na vojnoj razini i nižu se uspjesi vojske u ratu protiv terorizma, kao i na društvenoj razini što se tiče nacionalne pomirbe, rekao je Asad u obraćanju profesorima i studentima fakulteta političkih znanosti u Damasku.

Od početka narodne pobune u ožujku 2011. režim naziva "teroristima" protivnike i pobunjenike koji žele srušiti predsjednika Asada.

Zadnjih tjedana pobunjenici su pretrpjeli poraze, napose u pokrajini Kalamunu, uz granicu s Libanonom, ali su napredovali u Latakiji, uporištu predsjednika Asada, u priobalju.

- Država ponajprije želi vratiti sigurnost i stabilnost u glavnim područjima koja su napali teroristi, a onda će prijeći na spavajuće džepove i ćelije. Sirija nije na meti samo zbog svog geopolitičkog položaja, nego i zbog svoje važne povijesne uloge u regiji i utjecaja na arapski prostor, rekao je Asad.

Po njegovu mišljenju, riječ je o "pokušaju (...) da se oslabi Siriju kako bi promijenila svoju politiku". Dodao je da se politika Damaska "podudara s interesima sirijskog naroda, a razilazi se s interesima Sjedinjenih Država i Zapada".

Asad je usto optužio Izrael da podupire terorističke skupine. SAD i više zapadnih zemalja podupiru pobunjenike u Siriji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter