Asad gubi kontrolu nad Sirijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Širom Sirije i nocas su se vodile žestoke borbe a veliki je broj ljudi poginuo, navode izvori iz vlade i opozicije. Nije se znalo gdje je predsjednik Bašar al-Asad, dan nakon bombaškog napada i ubojstva njegovih bliskih vojnih suradnika. Prema nepotvrdenim glasinama, njegova supruga je vec u Rusiji.

Potom je došla vijest da je al-Asad u priobalnom gradu Latakiji odakle koordinira odgovor na ubojstvo trojice svojih najviših vojnih celnika, izvijestili su u cetvrtak oporbeni i zapadni izvori.

Asad, koji se u srijedu, nakon bombaškog napada u zgradi službe nacionalne sigurnosti u kojemu su poginuli njegov šogor i još dvojica generala, nije pojavio u javnosti, odsad koordinira vladine operacije. Nije poznato je li Asad doputovao u Latakiju prije ili nakon napada.

Diplomat koji prati razvoj dogadaja u Siriji izjavio je kako javnost sada prati koliko ce dobro Asad uspjeti voditi zapovjedne strukture. U pokrajini Latakiji nekoliko je gradova u kojima žive clanovi Asadove manjinske alavitske zajednice.

Nova situacija u Siriji


Sjedinjene Države su ocijenile da je ocito da sirijski predsjednik gubi kontrolu nad zemljom, te da bi medunarodna zajednica morala poduprijeti plan politicke tranzicije kako bi se izbjegao sektaški rat koji vec prijeti.

Bijela kuca je reagirala na vijest da je u Damasku bomba ubila sirijskoga ministra obrane i njegova zamjenika, clana Asadova obitelji. Sve je snažnija sad vec 16-mjesecna pobuna u Siriji, a rascjepkana oporba takoder jaca i ujedinjuje se.

"Ocito je da Asadov režim gubi nadzor nad Sirijom. Pokret protiv Asada jaca, sve je više prebjega, a sve snažnija i jedinstvenija oporba djeluje u cijeloj zemlji", kaže se u priopcenju glasnogovornika Bijele kuce Tommyja Vietora.

Vietor je rekao i da medunarodna zajednica mora suradivati sa sirijskom oporbom kako bi se stvorio provediv tranzicijski plan.

Bijela kuca potvrdila je da je americki predsjednik Barack Obama u srijedu o srijskoj krizi razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. (GI, H/R)


Podijeli: Facebook Twiter