Asad bi mogao posegnuti za kemijskim oružjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države su zabrinute da bi sve očajniji sirijski predsjednik Bašar al-Asad mogao posegnuti za kemijskim oružjem ili izgubiti kontrolu nad njime, izjavila je u srijedu američka državna tajnica Hillary Clinton.

Nakon ministarskog sastanka NATO-a u Bruxellesu na kojem su saveznici odlučili poslati rakete presretače Patriot sirijskom susjedu Turskoj, Clinton je rekla da je Washington dao Siriji jasno do znanja da će upotreba kemijskog oružja biti "crvena crta" za SAD, prenosi Reuters.

"Zabrinuti smo da bi se sve očajniji Asadov režim mogao okrenuti kemijskom oružju, ili da bi kontrolu nad njim mogla steći neka od brojnih skupina koje djeluju u Siriji", istaknula je Clinton na konferenciji za novinare. "Kao znak potpunog suglasja oko toga pitanja, poslali smo im nedvosmislenu poruku kako će to biti crvena linija, a oni koji su odgovorni bit će kažnjeni", dodala je američka državna tajnica.

Pozivajući se na visokog dužnosnika američkog ministarstva obrane, NBC News navodi u srijedu kako nema dokaza da je sirijska vojska počela proces mješanja sastojaka za dobivanje smrtonosnog nervnog plina sarina. Prema tom dužnosniku, unatoč pojačanim aktivnostima oko nekoliko baza u kojima se čuvaju zalihe kemijskog oružja, uključujući ulaske i izlaske kamiona, zasad nije poznato jesu li sastojci za proizvodnju sarina prebačeni iz odvojenih skladišta do neke od tih baza.

Američki dužnosnici u ponedjeljak su naveli kako je sirijski režim naredio svojoj jedinici za kemijsko oružje da "bude spremna", što se tumačilo kao nalog za skupljanje svih sastojaka i dijelova na jednom mjestu. Dužnosnici su tada istaknuli da naredba nije došla izravno od Asada i njome nije naređena uporaba kemijskog oružja.

Ministri NATO-a u utorak su odobrili razmještanje projektila zemlja-zrak Patriot u Turskoj kako bi ojačala sigurnost uz 900 kilometara dugu granicu sa Sirijom. Turska je zabrinuta zbog sirijskog kemijskog oružja, izbjegličke krize duž granice i potpore Damaska kurdskim militantima na njezinu teritoriju.

Istodobno, pobunjenici u srijedu prenose da su opkolili zračnu bazu blizu Damaska, što nedvojbeno upućuje da se borbe sve više približavaju glavnome sirijskom gradu. Teže borbe oko Damaska izbile su prije tjedan dana, donoseći 20-mjesečni sukob iz provincije pred samo središte Asadove moći. Pobunjenici tvrde da su okružili zračnu bazu Aqraba, oko četiri kilometra od Damaska. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter