Artur: O rivi i drugim pulskim atrakcijama

Pogled s pulskog Kaštela (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Pogled s pulskog Kaštela (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

U prostorima MMC-a Luka u Puli danas počinje dvodnevna radionica Artur - "Arhitektura i turizam: Grad i regija" u organizaciji Društva arhitekata Istre. Bit će riječi, prije svega, o gradskim projektima kao turističkim potencijalima grada.

Artur je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju te društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre, čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam.

Ovogodišnja tema Artura "Turistički prostor: Grad i regija" bavi se propitivanjem i istraživanjem odnosa turističkih gradova i njihovih regija. Odnos grada i regije detaljnije se proučava kroz tri interaktivne i multidisciplinarne radionice u Zadru, Dubrovniku i Puli.

U Puli će se održati radionica na temu "Gradski projekti kao turistički potencijali grada" koja propituje ulogu suvremene arhitekture u planiranju turističke ponude, potencijal gradskih projekata i njihov značaj za regiju.

"Važnost cjelovitog promišljanja potreba lokalne zajednice, grada i planiranja turističkih sadržaja s jedne strane se može promatrati kroz program i realizaciju natječaja nove rive u Puli, 'rive za građane', kao promotora gospodarskog razvoja, a s druge strane kroz brojne mogućnosti korištenja i prenamjene postojećih industrijskih i vojnih zona.

Istovremeno, grad Pula provocira na reakciju kao jedan od prvih hrvatskih gradova koji kroz brendiranje i stvaranje nove slike Pule kao turističke destinacije pokušava uvesti model sustavnog promišljanja o gradu", kažu u obrazloženju organizatori radionice.

Radionice počinju danas u 15.30 sati, a uslijedit će predavanja Manuele Hrvatin iz županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije, Zorana Boševskog iz Studija BF koji je osvojio prvu nagradu u projektiranju pulske rive, potom Tomislava Pletenca, a nakon pauze u 17.15 sati na redu su okrugli stolovi na kojem će, uz prethodne predavače, sudjelovati i Emil Jurcan te gradonačelnik Boris Miletić. U 20 sati otvorit će se izložba godišnjih ostvarenja projekata i realizacija članova DAI-ja u 2013. godini.

Sutra radionica počinje u 9.30 sati predavanjem koje će održati studio Parabureau, autori vizualnog identiteta "Pula +", uslijedit će predavanje Silvije Novak iz društva 3LHD, a potom i doc. dr. Kristine Afrić Rakitovac s Ekonomskog fakulteta u Puli i dr. Krunoslava Šmita s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Zaključna konferencija održat će se u Zagrebu u ožujku 2014. godine, na kojoj će se predstaviti rezultati održanih radionica te dodijeliti nagrade i priznanja Artur. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter