Artum: Nagrađeni Robert Sironić i Marina Burolo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Središnji dio zatvaranja umjetničkog projekta Artum i izložbe radova 2. umaški salon sinoć u Muzeju grada Umaga bila je dodjela nagrada Salona. Prvu, tzv. XL nagradu u iznosu od 5.000 kuna, koju sponzorira Turistička zajednica Umaga, osvojio je umaški fotograf Robert Sironić za koncept fotografija suptilnih personaliziranih krajobraza "Sam sa sobom". Njegovi će radovi biti uvršteni u likovnu zbirku Muzeja.

Drugu L nagradu Salona 2012., koju je odlučila publika svojim glasanjem u muzejskoj galeriji i na Facebooku dobila je mlada Umažanka Marina Burolo za video rad "Fatalna greška kralja Mide". U katalogu izložbe, otvorene prije mjesec dana, njen je video naznačen kao filmski stampedo mlade umjetnice koja stupa na umjetničku pozornicu. Burolo je time dobila mogućnost svoje samostalne izložbe 2014. u muzejskoj galeriji. Pritom su dodijeljene i nagrade sponzora, vinara Korace, a njegove su proizvode dobili Nikola Ražov, Zaneto Paulin i Radovan Rajić.

Tom je prigodom predstavljen i katalog ovog projekta, u kojem je predstavljeno svih 34 autora koji su sudjelovali ove godine na 2. umaškom salonu, koji su stvarali na temu "Dodir". U suradnji s Gradskom knjižnicom Umag, a u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige, te je večeri upriličeno i predstavljanje dviju zbirki pjesama – "Zagrizi u ljubav" sugrađanina Dejana Martića u izdanju Matice Hrvatske ogranak Buje i "Život u ruksaku" mlade Šibenčanke Maje Klarić u izdanju AGM-a iz Zagreba.

Martića je prezentirala prof. Vedrana Vidović, a stihove druge autorice čitao je ravnatelj knjižnice Neven Ušumović.

Kako piše selektorica i likovna kritičarka Maja Briski u katalogu, u odnosu na lanjski, koji je ispitao i prezentirao umaški art ambijent, ovogodišnji Artum višestruko se multiplicirao i po broju sudionika, kao i po veličini teritorija što ga je umrežio. Na temu "Dodir", što ga je predložila autorica ovog projekta i v. d. ravnateljica Muzeja Biljana Bojić, odazvalo se 70-ak umjetnika, među kojima su odabrani radovi njih 34, plus jedan gost-projekt.

Prije početka programa u Muzeju posjetitelji su obišli galeriju Marino Cettina u kojoj je postavljena izložba suvremenog umjetnika Đanina Božića "Paralelni prostori". Zatim je vlasnica te galerije Dezi Cettina predstavila njen rad od 1986. i njenu suvremenu zbirku koja predstavlja ne samo umjetničku povijest Umaga, nego i Istre i Hrvatske. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter