Art&Music: Sirovi rock i lepršavi jazz

Chris Eckman i The Frictions (Dejan ŠTIFANIĆ)
Chris Eckman i The Frictions (Dejan ŠTIFANIĆ)

Unatoč besplatnom ulazu i jakim imenima, prva koncertna večer 16. Art&Music festivala na Kaštelu nije privukla odviše ljudi. Mogli bismo čak reći da je dvorište Povijesnog i pomorskog Istre bilo više prazno nego puno iako su nastupili Chris Eckman & The Frictions, My Buddy Moose, Capisconne Electro Unity i The Shock, a večer je održana u suradnji s Jazzbinom. Eckman, iza kojeg stoji staž u grupi Walkabouts i brojnim projektima, odlično zvuči u ovoj formaciji s troje Slovenaca i moramo priznati da nas je njihova svirka u potpunosti osvojila.

Njihov rock je sirov, oslanja se na bazični zvuk koji je proizvod gitare, basa, bubnja i vokala, s jedne strane energičan, kratak i jasan kao u pjesmi "Last resort", s druge strane ima puno dugih gitarskih solaža kao u sporoj "New Caledonia", dok su tekstovi očekivano ozbiljni. Osim skladbi s albuma "Halogen sky", čuli smo i nešto od Walkaboutsa, a odali su počast i Neilu Youngu, jednom od svojih uzora kroz obradu njegove "Revolution blues".

To je čisti, pravi rock 'n' roll, ništa više i ništa manje, no svejedno reakcija publike je bila prilično mlaka, ne bismo čak mogli reći niti da su Eckman i društvo uspjeli hipnotizirati publiku nego se jednostavno, nažalost, nisu našli na istoj ravni s prisutnima. Slično je bilo i za vrijeme nastupa zagrebačkih My Buddy Moose. Dečki su dobri, što su nam potvrdili na jednom od prethodnih nastupa u Puli, ali pred kraj postaju prilično zamorni. Ono što sviraju slično je Eckmanu i bendu, ali puno melodičnije i više pop, no i dosta jednoličnije. Na koncu, najveći pljesak već prilično osute publike, debelo nakon ponoći, izazvali su Capisconne Electro Unity, odlični zagrebački jazzeri predvođeni vrsnim gitaristom Ivanom Kapecom.

Za razliku od depresivnih tonova prethodna dva benda CEU je šačici preostalih priuštio, barem u prvih nekoliko skladbi poletne, svježe, lepršave ritmove i optimistične tonove. Bilo je ovdje prostora i za blues laganice, ali ekipi zbilja ne nedostaje pozitivne energije koju su uspješno prenijeli na kameni podij dvorišta muzeja. Kao prvi bend nastupili su pulski The Shock, koji su se, vjerojatno i zbog svojih mladih godina, specijalizirali da budu bend za otvaranje koncerata. (M. RADIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter