Artist Talk sa Ž. Vukičevićem Zhelom u galeriji Poola

Artist Talk sa Željkom Vukičevićem Zhelom u galeriji Poola (M. ANGELINI)
Artist Talk sa Željkom Vukičevićem Zhelom u galeriji Poola (M. ANGELINI)

Izložba Željka Vukićevića Zhela otvorit će se večeras je u galeriji Poola, a autor je u podne bio gost programa "Artist Talk" gdje je prisutnima objasnio što se krije iza dvokanalne video instalacije naziva "Mute Departures: Stay Awake".

Glavni likovi (lica) ove instalacije su Amanda Knox (Amerikanka optužena za ubojstvo prijateljice u Perugiji) i Nadežda Tolokonikova (Ruskinja članica skupine Pussy Riot koja je završila u zatvoru).

Voditelj galerije Bojan Šumonja od autora je prvo htio doznati što se krije iza naslova ove instalacije kojeg bi mogli doslovno prevesti "Nijemi odlasci: Ostani budan".

- Sam naziv dolazi iz odnosa gledatelja i projiciranog lica te kako se ono razlikuje od lica koje nije na projekciji. Kada ugledamo nepoznatu osobu u nepoznatom gradu u jednoj pustoj ulici naš prvi instinkt je da tu osobu, to lice, pozdravimo smiješkom. Radi se o prepoznavanju koje nije naučeno već nešto što je iskonsko u nama.

Taj odlazak i dolazak te susret s licem i onim što nam taj susret nosi bio je inspiracija za prvi dio naziva. Drugi dio sam preuzeo iz pjesme iz filma "Mary Poppins". U njoj Mike pjeva sinu da ostane budan što je u suprotnosti s uobičajenim uspavankama koje se pjevaju djeci. S time sam htio upozoriti da je dobro promijeniti način gledanja na stvari i upozoriti da trebamo gledati iza fasade projekcije kao i iza fasade naših lica da bi došli do istine, kazao je Zhel.

Šumonju je zanimalo i zašto je suprotstavio lica Amande Knox i Nadežde Tolokonikove.

- Radi se o dva lica koja su jako poznata u Velikoj Britaniji. Amanda je optužena za ubojstvo prijateljice koja je bila Britanka, pa je u britanskim medijima prikazana kao jako kontroverzna osoba. Posebno se pratilo njeno ponašanje nakon ubojstva i tijekom istrage. Svi su tvrdili da ne pokazuje suosjećanje, barem ne na onaj način na koji smo mi navikli vidjeti suosjećanje u medijima i smatraju da je uspjela prevariti talijanski pravosudni sustav.

S druge strane Nadežda je u zapadnom svijetu percipirana kao heroina koja je u zatvor završila jer je oštro kritizirala Ruski moral. Ono što ih po meni veže je način na koji su uključene u ono za što ih se optužuje te na koji način to utječe na uvriježeni moral. Ovdje je važno primijetiti i da su u Nadeždi mediji prepoznali glasnogovornicu Pussy Riota samo zbog ljepote njenog lica.

Njihova sam lica suprotstavio bez jasnog cilja. Nisam htio jednu prikazati kao dobru, a drugu kao lošu. Ono što mi je tu zanimljivo jest da što više ljudi znaju o ta dva lica to više suodnosa mogu pronaći u instalaciji, zaključio je Zhel.

Ova autorska tvrdnja je zaista točna jer gledamo li ta lica nevinim očima (ne znajući koje se sudbine kriju iza njihovih crta) instalacija nam ostaje nedokučiva. Drugim riječima, bez poznavanja koncepta gotovo je nemoguće pročitati suodnose i tematike koje je autor htio pobuditi svojim radom.

Izložba će biti otvorena do 30 travnja. (B. VINCEK; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter