Artikulacije Andreja Zbašnika u bujskoj Orsoli

Slađan Dragojević, Andrej Zbašnik i Eugen Borkovsky
Slađan Dragojević, Andrej Zbašnik i Eugen Borkovsky

U bujskoj Gradskoj galeriji Orsola krajem proteklog tjedna otvorena je samostalna izložba postkonceptualnog umjetnika Andreja Zbašnika, profesora likovne kulture iz Čabra. Pod nazivom "Artikulacije" prvi je put u Istri prezentiran ovaj njegov ciklus od 36 panoa, ekrana i poruka, o kojemu je govorio voditelj grožnjanske Gradske galerije Fonticus Eugen Borkovsky.

- Poput malih ekrana oko nas se nižu živopisni isječci. Njihov autor geometrijskom strogoćom i isključenjem klasičnih likovnih sredstava poput poteza, linije i mrlje dovodi nas u teškoću percipiranja radova. Tome pridonosi naporan kolor, napadne kombinacije boja i tekstualni zapisi. Razumijevanje ovog projekta traži od nas prilaženje svakom pojedinom radu i udubljivanje u njegov sadržaj, objasnio je Borkovsky.

Andrejevi ekrani sastoje se od traka u različitim vrištećim bojama na kojima su u po tri stupca i četiri reda upisane riječi/pojmovi. Svaka vodoravna linija sadrži tri pojma, u pravilu istog značenja, ali na tri jezika - latinskom, hrvatskom i engleskom. "Želim naglasiti sustav čitanja, od latinskog jezika koji je "mrtav", preko mog književnog jezika - hrvatskog, do jezika globalističke dominacije - engleskog", komentira takav izbor sam autor.

Izložbu je moguće ju je pogledati svakodnevno do 8. rujna. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter