Artikli za plažu u službi obnove sakralne baštine?

Nogometni dresovi uz spomen-ploču don Valentinu Cukariću (Z. STRAHINJA)
Nogometni dresovi uz spomen-ploču don Valentinu Cukariću (Z. STRAHINJA)

Zbog lopti, šešira, dresova, sunčanih naočala i raznih plastičnih rekvizita za plažu izloženih u prizemlju zgrade Župe Fažana nakratko su zahladili odnosi između župnika Ilije Jakovljevića, koji je prostor iznajmio, i čelnika Općine Fažana koji se protive prodaji na tom mjestu.

Na koncu je postignut dogovor da prodaje sljedeće godine neće biti, ali do jeseni će se na zidu župnog dvora i dalje ravnopravno isticati nogometni dresovi i spomen-ploča dugovječnom fažanskom župniku don Valentinu Cukariću.

Župnik Jakovljević rekao nam je da je iznajmljivanjem dvorane u prizemlju (a ne Župnog ureda!) želio prikupiti sredstva za obnovu sakralnih spomenika. A da obnova crkvene baštine u Fažani nije samo mrtvo slovo na papiru, pokazuje i činjenica da je proteklog vikenda, u sklopu Duhova, u župnoj crkvi predstavljeno pet nedavno restauriranih umjetnina. Od toga su se s restauracije lani i ove godine vratile tri slike iz 17. i 18. stoljeća s prikazima Krista, Bogorodice i svetaca.

- Sve sam to uradio da bismo prikupili sredstva za nastavak obnove vrijednih umjetnina koja su stvarali i prikupljali stari Fažanci. Restauraciju tri slike platili smo 150 tisuća kuna, a sudjelovalo je nadležno Ministarstvo i Župa Fažana. Od svojih župnika za to nisam tražio ni kune, navodi Jakovljević. Pojasnio je da se dvorana inače ljeti ne koristi, a od listopada će i opet biti na korist župljanima.

No, načelnica Općine Ada Damjanac smatra da Župi sredstva od najma nisu bila neophodna, jer Općina redovno pomaže Župu, a i da prodaja maski i peraja nije primjerena Župnom uredu.

- Za tih 10 tisuća kuna, koliko će dobiti od najma, to nije bilo potrebno raditi. Uvijek smo imali dobru suradnju, Općina izdvaja sredstva za popravak sakralnih objekata, tvrdi Damjanac. (Z. STRAHINJA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter