Artha - jedini vegetarijanski restoran u Porecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Artha - na sanskrtu: postizanje blagodati na ispravan nacin - ime je jedinog vegetarijanskog i veganskog restorana u Porecu, ali i široj okolici. Mjesto je to gdje uživaju ne samo vegetarijanci nego i svi oni koji žele isprobati nešto novo, zdravo i ukusno.

- Deset posto ljudi koji dolaze ovdje su vegetarijanci, a svi drugi prvenstveno dodu jer žele probati nešto drugacije. Sve namirnice pripremamo svježe, nema konzervansa, nema mikrovalne pecnice. Ujutro idemo u nabavu na tržnicu, koja nam je srecom blizu i kada vidimo što ima svježe u ponudi, s time kreiramo dnevni meni. Nema strogo definiranih recepata i teško da cete dvaput dobiti potpuno jednako jelo. Uvijek nam je maštovitost u prvom planu i vrlo nam je važno hranu pripremati s ljubavlju.

Naravno, ako je netko bio zadovoljan nekim jelom, on ce ga naci u ponudi i drugi put, ali možda malo izmijenjenog, jer nastojimo koristiti što više svježih namirnica. Želimo kad naši gosti sjednu za stol da stvarno uživaju u hrani, opuste se i koncentriraju na jelo, tako i probava bolje radi i možete bolje osjetiti sve okuse i mirise hrane, prica Klaudija Korotaj, vlasnica Arthe.

Restoran vodi zajedno sa suprugom Ladislavom, koji je ujedno i glavni kuhar. Oboje su dugogodišnji vegetarijanci, a kako kažu, ovaj nacin prehrane postao je i njihov nacin života.

Smatraju da je vegetarijanski restoran nešto što je nedostajalo u ponudi, pogotovo jednog turistickog grada kao što je Porec, pa su im stoga u ovo doba godine cesti gosti stranci koji dolaze cak i iz susjednih gradova. Nije cudno, uzme li se u obzir da samo u Njemackoj ima cetiri milijuna registriranih vegetarijanaca.

- Neki misle da je vegetarijanska hrana neukusna ili bljutava, ali nije tako, pruža razne mogucnosti. No, ne možeš samo reci "ja sam vegetarijanac i ne jedem meso", moraš svom tijelu osigurati sve potrebne proteine i vitamine, kaže Ladislav.

U njihovom restoranu to može biti i vegetarijanski sendvic s klicama, sjemenkama i tofuom, pašta ili rižoto s povrcem i integralnom rižom, sojini odresci, za konzumirati na licu mjesta ili za ponijeti. Ili poput jednog dnevnog menija, za predjelo juha od povrca zacinjena komadicima dumbira te za glavno jelo - odresci od seitana (tzv. pšenicno meso) s palentom i integralnom rižom, povrce izrezano na tanke listice i pripremljeno u woku te tikvice u tempuri, odnosno pohane u smjesi bez jaja i sa sjemenkama lana.

Ili pak sojini medaljoni s blitvom i maslinama, mladim kukuruzom, povrcem na žaru. Jedan od prijedloga za jelovnik može biti sezonska salata s rukolom, pomidorima, zelenom salatom putaricom i klicama lece i alfa klicama, bogatim proteinima.

Otkrice nam je bio itekako ukusan vege desert - bilo da je rijec o veganskoj panacotti, umjesto s vrhnjem napravljenom sa sojinim mlijekom, vanilijom i preljevom od jagoda i mente ili pak veganskoj gibanici s lješnjacima, makom, jabukama i sirom od sojinog mlijeka.

- Svi kolaci su nam veganski, bez mlijeka i vrhnja, što je pogodno za one koji imaju problema s kolesterolom. Radimo s mlijekom od žitarica, bez bijelog šecera, uz mali dodatak meda i puno orašastih plodova koji daju energiju, kaže nam na kraju Klaudija. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter