Artexchange: Suvremena umjetnost na sajmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U halama nekadašnje tvornice duhana u podne je otvoren je 4. Artexchange, istarski sajam umjetnina. Otvorio ga je Gualtiero Mocceni, pulski umjetnik s adresom u Milanu, zahvalivši se galeristima kao produženoj ruci umjetnika, posebno u kriznim vremenima kakva su danas.

"Novac nije sve, ali za sve treba novac", rekao je Mocceni i ustvrdio da, nakon mukotrpnog stvaranja, umjetnine u galerijama doživljavaju svoj novi komercijalni život.

Župan Ivan Jakovcic istaknuo je da je Artexchange od dobre ideje postao kulturna manifestacija koja je vec pustila korijenje. Artexchange bi se po njegovom mišljenju trebao spojiti s Vinistrom, pa bi svibanj po njemu bio mjesec vina i umjetnosti.

Prije otvaranja u Rovinj je, po tradiciji, iz Umaga trceci stigla galeristica i maratonka Slavica Marin. Ispred hala su nastupali rovinjski bitinadori. Nakon obilaska štandova sajma, na kojem sudjeluje 19 galerija iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije i Turske sudionici sajma i posjetitelji su prisustvovali otvorenju prve izložbe Zbirke Faggian.

- Ovo je samo uvod u veliku izložbu zbirke Alberta Faggiana, koju cemo u kolovozu postaviti u pulskoj Tiskari i u galeriji Multimedijalnog centra Luka. Za ovu izložbu odabrali smo svojevrsni vremeplov suvremene umjetnosti Istre i Hrvatske od sredine prošlog stoljeca do današnjih dana. Fascinira me što sva izložena djela imaju analizu i certifikat, što cesto nemaju ni muzejske zbirke umjetnina, rekao je autor postava Mladen Lucic.

Faggian je rekao da se kolekcionarstvom bavi više od 30 godina, tako da ne zna je li rijec o umjetnosti, ljubavi ili naprosto bolesti. Po njegovim rijecima u Rovinju je izložena petina zbirke sa 77 radova, presjek koju je napravio s Mladenom Lucicem. Prava cjelovita izložba bit ce u Puli, gdje ce se moci vidjeti veci dio zbirke.

- Poceo sam kupovati slike suvremenih istarskih umjetnika, prva je bila grafika Renata Percana, potom Šumonje, Moccenija, Paulette do mladih generacija. Najdraže su mi slike istarskih umjetnika, ali i drugih klasika hrvatske suvremene umjetnosti. Hvala mojoj supruzi što trpi ovoliko slika u stanu, kcerkama Andrei i Vinki, koje su mi bile podstrek za skupljanje umjetnina, rekao je Albert Faggian. (Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter