Artexchange: Galeristi ne odustaju ni u krizi

Sajam je otvorio Ivan Obrovac
Sajam je otvorio Ivan Obrovac

Doajen istarskog slikarstva Ivan Obrovac otvorio je 6. Artexchange, hrvatski sajam umjetnina, konstatiravši da se pred ulaskom Hrvatske u Europsku uniju nastavlja na tradicije transeuropskog helenizma. Pojašnjavajući svoju tezu rekao je da je tržište umjetnina uspostavljeno još u staroj Grčkoj, a usavršeno za vrijeme Rimljana, kada su se pojavile mecene.

- Na ovom, već šestom Artexchangeu primjećujem umjetničku strast, galeriste i ljude koji održavaju i podržavaju ovu hvalevrijednu manifestaciju. Nemojmo stati usprkos krizi, ona je barem kod nas stalna. Umjetnost će uvijek trajati, pa i u novim foto i videotehnologijama te organoleptičkim dimenzijama, koje se u Istri vežu uz vino i maslinovo ulje. Mi umjetnici vidimo iz glave pa ne smijemo dozvoliti da uskoro naše globalno selo postane "špansko selo", rekao je Obrovac.

Župan Ivan Jakovčić se na isteku mandata zahvalio svima koji su uporno radili na Artexchangeu rekavši da će ih podržavati i narednih godina. Podsjetio je da Istarska županija ni u krizi nije odustala ni od jedne kulturne manifestacije, a od Artexchangea nisu odustale ni brojne hrvatske galerije, kao ni gostujuće iz Slovenije.

- Ove godine Artexchange će gostovati na poznatom varaždinskom Špancirfestu. Trebate se dogovoriti kako ćete se dalje razvijati. Predlažem vam da uz skoro ukidanje graničnih barijera hrabro uđete na europsko tržište umjetnina. Ovakvi se sajmovi održavaju u državama Europske unije, pa već nastupi na onim u susjednim zemljama mogu potaknuti zanimanje za naše umjetnine i potaknuti prodaju od koje žive i umjetnici i galeristi, zaključio je Jakovčić.

Na početak sajma je i ove godine iz Umaga dotrčala tamošnja umjetnica i galeristica Slavica Marin, ostvarivši tako performance "Morfogeneza".

Dubravka Svetličić se u ima domaćina, Pučkog otvorenog učilišta, prisjetila nedavno preminulog Tome Biloglava iz slovenskih Obalnih galerija, koji je svake godine sudjelovao u radu Artexchangea.

Na ovogodišnjem Artexchangeu izlagat će labinska Galerija Alvona, vodnjanska Apoteka, rovinjski Centar vizualnih umjetnosti Batana i Heptagon, pulske galerije Cvajner i Milotić, zagrebačke galerije Grubić, Kranjčar i Marisall, samoborska fotogalerija Lang, umaška galerija Marin i varaždinski Zlati ajngel. Iz Pirana dolaze Obalne galerije, a iz Maribora galerija Žula.

Na sajmu su Branka Tropp, direktorica Turističke zajednice Varaždina, Miran Bojanić Morandini, ravnatelj tamošnjeg gradskog muzeja, i Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra Varaždin, predstavili poznati varaždinski Špancirfest. U staroj tvornici duhana, gdje se održava sajam, uz izložbe pojedinih galerija upriličena je velika izložba "Exchange Art" Muzeja suvremene umjetnosti Istre, a u obližnjem Multimedijalnom centru "Plakati 1979. - 2008." Borisa Bućana.

Sutra će se održati godišnja skupština Udruge galerista Artexange. Galeristi će popodne posjetiti izložbu Antuna Motike u Puli i Apoteku - prostor za suvremenu umjetnost u Vodnjanu.

Sajam je sutra i preksutra otvoren od 10 do 20 sati, a od 16 do 19 sati prikazuju se filmovi o hrvatskim suvremenim umjetnicima. Posljednjeg dana, u ponedjeljak, sajam će raditi od 10 do 13 sati. (A. POKRAJAC, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter