Artexchange: Exchangeart 04 i izloža Borisa Bućana

Dubravka Svetličić i Mladen Lučić otvaraju izložbu Borisa Bućana 
Dubravka Svetličić i Mladen Lučić otvaraju izložbu Borisa Bućana 

Na 6. Artexchangeu, jedinom hrvatskom sajmu umjetnina, postavljena je izložba Exchangeart 04 na kojoj su predstavljeni recentni radovi 30 suvremenih hrvatskih umjetnika. Odaziv na je bio dobar, pa izlažu umjetnici iz cijele zemlje, a najviše ih je iz Istre i Zagreba.

Autor postava, muzejski savjetnik MSUI-je Mladen Lučić je na otvaranju istaknuo da je ova izložba, uz one koje su prema svojim usmjerenjima i koncepcijama izložile svaka od 14 galerija koje sudjeluju na Artexchangeu, još podigla kvalitetu sajma, dajući presjek suvremene likovne umjetnosti Hrvatske.

Kvalitetu ovogodišnjeg Artexchangea dodatno je podigla izložba plakata akademika Borisa Bućana, postavljena u Multimedijalnom centru. Veliki plakati iz zbirke MSUI-ja, iz svih razdoblja stvaralaštva jednog od naših najvećih likovnih umjetnika, dobro su "sjeli" u velike i prozračne plohe MMC-a.

- Teško je nešto novo reći o Borisu Bućanu, velikom umjetniku koji često šokira svojom bogatom koloristikom. Koliko je velik, pokazala je činjenica da je njegov plakat na koricama antologije najboljih ovakvih svjetskih ostvarenja, izdane u Londonu. Bućan nas godinama iznenađuje svojim radovima, koji su mu još 1982. osigurali nastup i promociju suvremena hrvatske umjetnosti na Venecijanskom bijenalu. Nenadmašan je ne samo u izradi monumentalnih plakata, već i u drugim oblicima likovne umjetnosti, rekao je na otvaranju izložbe Mladen Lučić.

Zahvaljujući MSUI-ju na ovoj divnoj izložbi, Dubravka Svetličić, direktorica organizatora sajma Pučkog otvorenog učilišta, rekla je da će se u MMC-u moći pogledati do 23. svibnja.

Održana je i godišnja skupština Udruge galerista Artexchange, na kojoj je raspravljano o daljnjim zajedničkim akcijama. Prva je od njih nastup s eno-gastronomskom ponudom Istre na poznatom varaždinskom Špancirfestu, gdje će Artexchange biti središnji likovni događaj. Dogovarana je i daljnja suradnja udruženih galerije te izrada web-stranice Artexchangea.

Najznačajnije je da će se udružene galerije predstaviti na sajmovima susjednih zemalja Europske unije. Ulaskom Hrvatske u EU više neće biti ATA karneta, kojim se izložene umjetnine moraju vratiti u zemlju podrijetla. To će omogućiti ne samo sudjelovanje galerija iz zemalja EU-a na Artexchangeu, već i gostovanje naših galerija u inozemstvu s mogućnošću prodaje umjetnina, gdje tržište postoji i funkcionira.

Sutra, posljednjeg dana, sajam će u nekadašnjoj tvornici duhana biti otvoren od 10 do 13 sati.

I predsjednik Josipović na Artexchangeu

Na kraju posjeta Istri predsjednik Ivo Josipović obišao je i sajam umjetnina Artexchange. Dočekali su ga župa Ivan Jakovčić, gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza i predsjednici uprava Adris grupe i Zagrebačke banke Ante Vlahović i Franjo Luković.

- U Istri se dešava nešto jedinstveno u Hrvatskoj. Imamo sajam galerista koji su se potrudili za očuvanje naše likovne baštine i afirmaciju mladih majstora.

Drago mi je da postoje ovakve institucije i da izložba ima i međunarodni karakter s izlagačima iz Slovenije i Srbije. Ovaj događaj zato ima veliko značenje za suradnju naših umjetnika s kolegama u susjednim zemljama, rekao je Ivo Josipović. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter