Arte in situ u vodnjanskoj Casi Rosini

S otvaranja izložbe Arte in situ (B. VINCEK)
S otvaranja izložbe Arte in situ (B. VINCEK)

Simpozij Arte in situ koji se održava svake godine u vodnjanskoj Casi Rosini pod vodstvom umjetnice Solidee Guerra redovito kulminira s izložbom gostujućih umjetnika, a sinoć ju je otvorila povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner. Arte in situ održava se po osmi put, a iako je počeo kao Keramika in situ, zadnje je tri godine koncept promijenjen pa se umjetnici predstavljaju i s drugim radovima poput fotografija i slika.

Ove su godine sudjelovali: Anne-Katrin Altwein (Njemačka), Pavel Banka (Česka), Solidea Guerra (Hrvatska), Denis Licul (Hrvatska), Zdravko Milić (Hrvatska), Karel i Marta Pavlinc (Slovenija), Boris Roce (Hrvatska) i Jindra Vikova (Česka).

- Solidea je počela s ovim simpozijem s naglaskom na keramiku da bi joj se potom javila želja da se i drugi mediji paritetno unesu u njegov koncept - zato je Keramika in situ postala Arte in situ. Na ovom samitu rade paralelno i paritetno slikari, keramičari i fotografi iz mnogih dijelova svijeta. Skulpture Katrin Altwein su skrovite i morat ćete ih potražiti. Ona s tim praformama iskazuje svoje osjećaje svijeta, kozmosa i čovjeka u tom svijetu.

Pavel Banka je profesor fotografije, a ovdje se predstavlja s fotografijom vizure jedne pojavnosti u kojoj se igra s negativima. Solidea Guerra je prije nekoliko godina radila fontanu u Fažani, a ovdje ju je reinterpretirala putem fotografije na koju je intervenirala vrlo harmonično, kazala je Ostojić Cvajner. Ona je za rad Denis Licul rekla da imponira elegancijom i finoćom, a za slike Zdravka Milića kazala da spajaju labinsku tradiciju i svemirske pejzaže.

- Karel Pavlinc postavio je dvije odlične instalacije koje u sebi imaju nešto elegantno i nenametljivo, a riječki keramičar Boris Roce napravio je sintezu prirodnih fenomena vatre, vode, zemlje i zraka na čudesan način. Jindra Vikova je izložila instalacije u kojima s ljudskim lice humanizira keramiku, kazala je Ostojić Cvajner. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter