Artcut u Rovinju - pramen kose kao umjetničko djelo

Bez susretljivih Rovinjki ovaj ulični performans ne bi bio moguć
Bez susretljivih Rovinjki ovaj ulični performans ne bi bio moguć

Dvojici austrijskih umjetnika - slikaru Clausu Brunu Schneideru i frizeru za dame Egonu Blümelu, u profesionalnom životopisu nedostajalo je samo "ono nešto". To, pokazalo se, bio grad Rovinj, koji su obojica, neovisno jedan o drugome, objeručke prigrlila. Upravo su se ondje upoznali i kliknuli na prvu, a sve je rezultiralo performansom o kojem i tjedan dana kasnije Rovinjke, napose one koje žive u starogradskoj jezgri, gorljivo zbore. One spretnije i brže bile su sudionice street makeovera koji su umjetnici jednostavno prozvali - artcut.

Blümel je šišao i bojao kosu, a Schneider je od ošišanih pramenova stvarao nove slike! Rovinjke su tako u jednom hipu dobile besplatne frizure i za uspomenu svoj pramen na otkačeno obojenoj podlozi i s potpisom autora. Ošišana kosa, koja je još do jučer završavala u kantama za smeće, postala je umjetnost.

- Kosa je iznimna instalacija. Lako se oblikuje i iznimno je prilagodljiva. Savija se poput najjednostavnije žice, a istovremeno je svaka vlas posebna i jedinstvena. Uz malo mašte i inspiracije s njom se mogu činiti čuda. Razmišljajući kako da je iskoristim kao umjetnički materijal, odlučio sam da ona bude centar zbivanja. Učinili smo, da ne kažem izmislili, novu umjetnost koju smo nazvali artcut, objašnjava Schneider.

- Sve je krenulo kao običan razgovor dvojice sunarodnjaka. Već na prvu povezalo nas je oduševljenje prema Rovinju, koji smo obojica "otkrili" tek prije nekoliko godina. Mene je grad toliko oduševio da sam u zadnje dvije godine i njegov stanovnik, dok Egon zasad razmišlja o tome, ali u zadnja dva mjeseca u Rovinju je boravio čak četiri puta, objašnjava nam Schneider.

- Trideset godina profesionalni sam frizer za žene. Koliko uspješan? Hmm… teško pitanje. No, valjda i podatak da si dopuštam taj luksuz da radim tri dana u tjednu nešto govori. No, samohvalu na stranu. Valja istaknuti da je to posao koji volim i radim s velikom ljubavi, a jednim od svojih uspjeha smatram to što je moj sin krenuo mojom stopama i danas radi za Vidal Sassoon, kaže nam Blümel.

- Nerijetko, ovisno o inspiraciji, znao sam i na ulicama Londona, Beča ili Berlina posegnuti za škarama i napraviti performans. No, ovako spontano, iznimno ekstremno i od srca kao u Rovinju, nikada. Smatram da je za to najzaslužnija kemija koja se dogodila između Clausa Bruna i mene, a koja opet nije podrazumijevala velike riječi, kaže nam Blümel. Dodaje da ništa ne bi postigli da nije bilo susretljivih Rovinjki.

One su, shvativši što se događa, stavile "glave na pladanj" i dopustile da im promijene frizure. Zahvaljujući novim frizurama i bojama kojih nema kod nas promijenile su kompletan imidž, a najsretnije su se kućama vratile i sa Schneiderovim slikama. (piše i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter