Art zona Kandler službeno starta za blagdan sv. Tome

Prvo je potrebno riješiti infrastrukturu (D. MEMEDOVIĆ)
Prvo je potrebno riješiti infrastrukturu (D. MEMEDOVIĆ)

Projekt "Art zona Kandler" kojim se namjerava vratiti život u starogradsku jezgru grada i udahnuti joj "ono nešto" što će je iz sumornog, neosvijetljenog i pustog dijela pretvoriti u umjetnički dio, neslužbeno je pokrenut za Dan grada.

Temeljna je bit kvalitetnim programima i ugodnom atmosferom postići prepoznatljivost zbog koje će Puljani, ali i gosti, ondje ciljano stizati. Posebno, cilj je raznim besplatnim umjetničkim programima, postavima, koncertima i glazbenicima stvoriti poželjnu zonu koja će živjeti i tijekom zimskih mjeseci.

Art zona proširena je, prema programu, na uspone prema Kaštelu, rivi, dakle kompletnu poveznicu između Foruma i Arene. Premda bi efekti ovog projekta u punoj mjeri trebali biti vidljivi tek kroz koju godinu.

Akademskog kipara, i također člana Povjerenstva za koordinaciju programa Erosa Čakića posebno zanimaju sudionici koji će se javiti za programe na otvorenom.

- Dakle, štih proba je neslužbeno odrađena u povodu Dana grada, no prema prijedlogu nadležne pročelnice da formalno otvorenje bude 3. srpnja, zasigurno će svi članovi Povjerenstva prihvatiti. Do tada bismo trebali imati ovogodišnji program, a potom ga predstaviti građanima i gradskoj vlasti kako bi uvidjeli da sve to zapravo ima smisla.

Programe bismo nastojali održavati i zimi, barem za vikende ili značajnije datume poput Božića, Nove godine, Uskrsa i drugih. Premda članovi u Povjerenstvu i osobe iz Odjela za prostorno uređenje nisu za to zaduženi, prema mojim saznanjima, popločavanje ulice u planu je za iduću godinu.

Naime, kako i sam gradonačelnik kaže, najprije je bilo važno riješiti ono "nevidljivo" poput podzemne infrastrukture, a što građane najviše smeta, a potom će uslijediti "šminkanje". Vjerujem da će starogradska jezgra imati prioritet u takvom, vidljivom i atraktivnom uređenju. Ipak, treba imati na umu da se radi o nultoj godini, dakle pokretanju i tek predstavljanju programa, zaključuje Čakić. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter