Art & Music danas slavi 20. rođendan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najznačajniji regionalni festival posvećen neafirmiranim bendovima, Art & Music festival, ovih dana obilježava 20 godina postojanja, a važan jubilej, uz već zahuktalu strip i novinarsku radionicu, obilježit će večeras u pulskom kafiću Foška u 19 sati promocijom knjige "Ajmo & Majko" - Art & Music festival 1993.- 2013.".

Nakon promocije, uz besplatan ulaz, proslava se nastavlja koncertima u klubu Uljaniku gdje je prije točno 20 godina započelo prvo izdanje festivala. Od 21.30 sati nadalje nastupit će svojedobni AMF pobjednici, samoborski Dik O'braz (1994.) i beogradski Repetitor (2007), te pulski bendovi Sake i Udav, a projicirat će se i novi spotovi pulskih grupa Sake i Audio Remains.

Knjiga "Ajme majko" vrijedan je dokument o jednom festivalu nastalog usred rata; o jednoj intenzivnoj glazbenoj sceni koju je AMF poticao i kreirao, ali istodobno i dokument turbulentnih vremena.

Zbirka je to zanimljivih novinskih tekstova (vijesti, recenzija, kritika, intervjua) objavljenih u brojnim medijima tijekom protekla dva festivalska desetljeća, čime su autori tih tekstova, uz par uvodnika, i neformalni koautori knjige. Naslov knjige "Ajme & Majko" posuđen je od istoimenog izvještaja Zlatka Galla s četvrtog AMF-a 1996., objavljenog u čuvenom Feralu.

Koncepciju knjige najbolje objašnjava njen uvodnik: "Nema što se nije dogodilo Art & Music festivalu: o glavi su mu radili rat, biblijski potop, erupcije vulkana (na Islandu), zamor materijala (povremeno), manjak sredstava (uvijek), frakcijske borbe u žiriju (da, rock'n'roll je devedesetih toliko značio), prostor i vrijeme (nekad i zajedničkim snagama).

Skoro da nema mjesta u Puli koje A&M kroz ova dva desetljeća nije označio svojim programima. Nema baš ni puno važnih bendova iz Hrvatske (i puno šire) koji se barem jednom nisu popeli na njegovu scenu od 1993. naovamo.

U knjizi su tako obične vijesti koje danas izgledaju neobično, nadrealne vijesti u kojima je sve pogrešno, starinski novinski izvještaji u kojima je sve točno, odlasci na festival koji završavaju ratnom reportažom, ispovijesti naručitelja ubojstva garažnog rock'n'rolla, neki od najboljih intervjua napisanih na znanim nam jezicima, dnevnici i nekrolozi, komedije situacije i analize slučaja". (Z. ANGELESKI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter