Art dio ovogodišnjeg Indirekta

Klarxy
Klarxy

Ovogodišnji umaški Indirekt festival održavat će se od 17. do 18. lipnja, a imat će i svoj art dio i četiri će umjetnika ostaviti svoj umjetnički trag. Oni su Eugen Varzić, Sebastijan Dračić, Klarxy, Jan Sedmak i Merlo de Graia.

U sklopu festivala koji se vodi krilaticom "svjetionik nezavisne umjetnosti", svake godine uz glazbeni program, poseban dio posvećen je i renomiranim umjetnicima domaće street art scene.

Eugen Varzić, akademski je slikar, koji svoje radove predstavlja u zemlji i inozemstvu. Njegova djela uvrštena su u svjetske umjetničke leksikone i muzeje, a uz slikarstvo se bavi ilustracijom, dizajnom, fotografijom, kiparstvom i dokumentarnim filmom.

Sebastijan Dračić akademski je slikar dobitnik brojnih nagrada. Renomirani umjetnik Željko Kipke je o Dračiću jednom prilikom rekao: "Osebujni metafizički prostori, nokturalni pejzaži bez prisustva čovjeka, ako je čovjek kojim slučajem prisutan, u proporciji je insekta. Sve nabrojeno već na prvi pogled poziva na oprez i razgovor o promišljenoj slikarskoj strategiji".

Ove godine dolazi i dama umjetničkog segmenta festivala – talentirana ilustratorica i studentica Klara Rusan Klarxy. Ljubav prema ilustraciji razvila se na Erasmus studentskoj razmjeni u Vilniusu u Litvi, a nastavila se do danas. Nakon završenog preddiplomskog studija, Klarxy je uzela godinu dana "radne pauze" u kojoj je napravila dvije manje izložbe po zagrebačkim kafićima, nekoliko naslovnica za izdavačku kuću Fraktura te više manjih projekata za svoj gušt.

Osim domaćih, tu je i gostujući umjetnik iz Italije. Jan Sedmak dolazi iz Trsta, a ljubav prema umjetnosti rodila se kroz opetovano listanje djedove kolekcije stripova o Linusu i družini. Diplomirao je na Državnom institutu za umjetnost 2007. godine, a danas živi i radi u Trstu kao freelancer ilustrator. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter