Ars sacra Vižinada: Prva nagrada Damiru Stojniću

Miranda Legović, Robert Krajcer, Lorella Limoncin Toth i pobjednik Damir Stojnić
Miranda Legović, Robert Krajcer, Lorella Limoncin Toth i pobjednik Damir Stojnić

Na petom vižinadskom likovnom ex temporeu Ars sacra ove se godine okupilo 47 akademskih i amaterskih likovnih umjetnika, koji su se predstavili sa sedamdesetak radova. Tema je, kao i prijašnjih godina, bila slobodna u smislu umjetničkog shvaćanja sakralnog, kao i prihvaćanja svih tehnika i podloga, od slikarskih, do instalacija, objekta, fotografija i drugih vrsta likovnih radova različitih dimenzija.

Unatoč kišnom vremenu, umjetnici su i ovaj put bili puni inspiracije, pa je nakon deset sati rada, koliko su imali na raspolaganju, školska dvorana, koja je bila baza ex temporea, osvanula okićena brojnim djelima.

Tročlani žiri kojim je predsjedavala povjesničaraka umjetnosti Lorella Limoncin Toth, uz fotografkinju Mirandu Legović i umjetnika Roberta Krajcera najboljim je proglasio rad riječkog akademskog umjetnika Damira Stojnića.

- Damirov je rad vrlo složen, gotovo filigranski, rekla je obrazlažući nagrađenu sliku Limoncin Toth.

Druga nagrada pripala je porečkoj slikarici Amini Konate Visintin, dok je treća otišla pulskom likovnom umjetniku Vedranu Šilipetru. Ovom trojcu najboljih dodijeljene su novčane nagrade, koje sponzoriraju Općina Vižinada, Zajednica Talijana i Jama Baredine i u čijim vlasništvima ostaju radovi.

Općina Vižinada nagrade u obliku samostalnih izložbi u crkvici sv. Ivana dodijelila je odabranim autorima Nataši Bezić iz Buja, Klaudiji Marušić iz Trsta i Adrijani Šuran iz Poreča. Nagradu sponzora, pulske galerije Milotić dobila je Mirna Sišul iz Rijeke koja će tamo održati izložbu. Pohvale žirija dobili su i radovi Dragoljuba Čupića iz Buja, Silvija Živkovića iz Poreča i Marina Jugovca iz Grožnjana.

Načelnik Marino Baldini zahvalio se umjetnicima na velikom odazivu i angažmanu, uz poziv da se vižinadskom ex temporeu pridruže i dogodine. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter