Ars longa, vita brevis- raskošni zvuci s dvorova

Ars longa, vita brevis (A. POKRAJAC)
Ars longa, vita brevis (A. POKRAJAC)

Nastupom ansambla Ars longa, vita brevis u crkvi sv. Franje nastavljen je program 9. BaRoMus Festivala barokne glazbe. Bogat i zanimljiv program pred brojnom publikom izvele su Ana Benić na baroknoj flauti, Lea Sušanj Lujo na baroknom violončelu i Linda Mravunac Fabijanić na čembalu.

Zagrebačke glazbenice, Ana iz orkestra Opere HNK, Lea Simfonijskog orkestra HRT-a i Linda sa Muzičke akademije, predstavile su se programom koncipiranom na kontrastima, pa su se dvije suvremene skladbe, inspirirane barokom, našle među djelima neprijepornih majstora ovog raskošnog stila.

Ansambl Ars longa, vita brevis ja tako dočarao bogate i raskošne zvukove s dvorova baroknih vladara, ali i još neistražene mogućnosti suvremenog zvuka inspiriranog ovim stilom.

Ono što je obilježilo koncert svakako je praizvedba skladbe The Shining One, vrlo uspješne hrvatske skladateljice Mirele Ivičević, pisane upravo za ovaj ansambl.

Radi se prvoj kompoziciji Mirele Ivičević pisanoj za barokne instrumente, u kojoj skladateljica pokušava maksimalno iskoristiti njihove mogućnosti, posebice barokne flaute. Linda Mravunac Fabijanić je pak izvela Malu suitu za čembalo u pet raznolikih stavaka našeg skladatelja Frane Đurovića.

Klasični dio koncerta otvoren je izvedbom zanimljive Sonate za flautu i basso continuo, br. 336, najpoznatijeg učitelja flaute u povijesti Johanna Joachima Quantza, u kojoj se iskazala flautistica Ana Benić. Nastavak je, skladbama Georga Philippa Telemanna Fantazija br.1 u A-duru i Sonata za violončelo i basso continuo u D–duru bio u znaku kasnog njemačkog baroka. Ansambl se usklađenom izvedbom istaknuo i u Sonati za flautu i basso continuo u e-molu, BWV 1034 Johanna Sebastiana Bacha.

U potpunom skladu s programskom intencijom BaRoMusa, koji nastoji kvalitetno spojiti tek naizgled udaljenih svjetova stare i suvremene glazbe, glazbenice su tako uravnoteženim odabirom programa publici zaista darovale nešto više, što sugerira i sam naslov koncerta Baroque and more.

Pristup baroknoj glazbi u ovom je ansamblu i inače istraživački, pa nije čudno što su posegnule za eksperimentima naših suvremenih skladatelja, koji su u modernom stilu počeli pisati za barokne instrumente.

Publika je sa velikim zanimanjem pratila koncert, održan zahvaljujući potpori Ministarstva kulture. Pljeskom je posebno ispraćena praizvedba skladbe Mirele Ivičević, a na kraju je nakon dugog aplauza izveden i bis sa nekoliko stavaka iz programa. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter