Ars kao Arsen, suze kao smijeh

Matija i Arsen Dedić (Dražen DRUŽETIĆ)
Matija i Arsen Dedić (Dražen DRUŽETIĆ)

Izvan svake sumnje je da su ono po što su njegovi obožavatelji i poštovatelji došli - nahraniti dušu na bogatom opusu velikog autora u ova jureća olovna vremena - to u subotu u Rovinju od Arsena Dedića i dobili. U valovima je 70-minutni nastup u intimnom kazalištu "Antonio Gandusio" izazivao suze, smijeh, kao i punu slušateljsku pozornost i sjedinjenost s nezaboravnim Arsenovim tekstovima. U dijelu repertoara, a najsnažnije za izvedbe Ujevićevog "Odlaska (Tamo da putujem)", i uz suverenu i razigranu klavirsku pratnju njegova sina Matije Dedića. Odabir Tina, a u drugom dijelu i uglazbljenih Šoljanovih pjesama "Seosko groblje I" i "Seosko groblje II" pogođen je već i zbog činjenice da su Dedići ovim koncertom zaključili jubilarni 20. književno-znanstveni skup "Dani Antuna Šoljana", ove godine posvećen Tinu Ujeviću u povodu 60. obljetnice njegove smrti.

Uredno starjeti

- Ima kantautora koji svoj repertoar ispunjen lijepim, ali bolnim pjesmama o ljubavi, raskidu, samoći, životu ispresijecaju vrlo duhovitim i inteligentnim opaskama, ostvarujući tim nasmijavanjem i rasterećenjem publike katarzičnu razinu "gorke vedrine". Arsen je, bar što se ovih prostora tiče, profinjenom ironijom, ali i autoironijom, tu nedvojbeno najveći. Tako je bilo i u subotu, kada je među ostalim kazao da neki imaju repertoar za svadbe, za razliku od njegovog koji je za razvode, ili kad je citirao svoju pjesmu "Uredno starjeti" ("Treba uredno starjeti, treba starjeti brže; najgori su oni koji se dobro drže, koji su ostavili jelo, pušenje i piće, i sve poduzeli da na sebe ne liče… treba se bezuvjetno predati godinama").

Što uz Matijinu pratnju, što sam za klavirom, a što uz pomoć matrice, ni ovaj put nisu izostale Arsenove skladbe "Tvoje nježne godine", "Ono sve što znaš o meni", "Otkako te ne volim", "Ni ti, ni ja" i "Djevojka iz mog kraja", dok je "Amiga" posvetio Sergiu Endrigu, a prepjev "Pjesmicu o glupanima" također velikom prijatelju Bulatu Okudžavi. Otpjevao je i "Okus soli" svom vjenčanom kumu, talijanskom glazbeniku Ginu Paoliu ("Sapore di sale"), kao i "Djevojku za jedan dan" pokojnom autoru pjesme Željku Sabolu.

Brojni obožavatelji

Koliko je našim ljudima važan i potreban ovaj jedinstveni kantautor, skladatelj i pjesnik - teškog hoda, ali vitalnog, energičnog duha i u 77. godini života - pokazala je, osim dugog i srčanog završnog pljeska, i naknadna gužva ispred Arsenove prostorije u kojoj su se izmjenjivali njegovi prijatelji s članovima obitelji te obožavatelji(ce) željne zajedničke fotografije s umjetnikom. Ars kao Arsen! (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter