Arpeggio ostinato i Likovni fundus Grožnjan

Nove dvije izložbe u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu (K. FLEGAR)
Nove dvije izložbe u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu (K. FLEGAR)

Dva su nova događaja inaugurirana u grožnjanskoj Gradskoj galeriji Fonticus. Otvorena je kolektivna, selektirana, tematska izložba Arpeggio ostinato i pokrenuta projekcija radova zbirke Likovni fundus Grožnjan, stanje 2013, formirane prije 11 godina. Dio je to projekta Stanje vremena, posvećenog slikaru Zdravku Rajkoviću, preminulom prošle godine. U izložbenom su dijelu prezentirana ostvarenja 60 autora izabranih iz Likovnog fundusa Grožnjan, dok projekcija evidentira svih 467 radova iz ove zbirke, s potpisima 212 autora iz 13 zemalja.

- Izabrani radovi pripadaju različitim poetikama, stilovima i vremenima, a datiraju od 1959. do 2013. godine. U njima možemo prepoznati odlike umjetničkih praksi druge polovice prošlog i početka ovog stoljeća - slobodno kretanje kroz područje iskaza, upotrebu raznorodnih materijala, različitih medija i novih tehnologija. istaknuo je galerije i inicijator zbirke Eugen Borkovsky Borkovsky, napominjući da su popis i fotografije radova dostupni i na CD katalogu. 

Govoreći o Likovnom fundusu Grožnjan, istaknuo je da je nadopunjavan ljubaznošću umjetnika koji su nakon samostalnih izložbi u Fonticusu darivali svoje radove i onih koji su dio života proveli u Grožnjanu, poput Zdravka Rajkovića, Ivana Lovrenčića, Vladimira Pavokovića, Jozefa Tođeraš, Marije Zidarić i Štefanije Šoštarić, zatim rezultatima likovnih kolonija u Grožnjanu i ostvarenjima nagrađenim na likovnoj manifestaciji Ex tempore. Uz slike, crteže, grafike, skulpture, keramo-skulpture, videoradove, instalacije i druge objekte ukazao je i na tri značajna rada na javnim mjestima - atrij groblja Grožnjan, za koje je zaslužan Ivan Seljak Čopič, crkvicu sv. Kuzme i Damjana, s potpisom Ivana Lovrenčić te spomenik palim borcima protiv fašizma, koji je izveo Peter Černe.

- Sve je počelo 2002. kad sam s kolegama i grožnjanskim umjetnicima inicirao obradu i evidentiranje tog područje grožnjanskog likovnog života. Zamolili smo Gorku Ostojić Cvajner, povjesničarku umjetnosti i prijateljicu Grožnjana da iz tadašnjeg fundusa sačini prvi likovni projekt, a evidentirano je 60-ak radova. Moramo se prisjetiti Narcise Bolšec Ferri, Muzeja Grada Umaga, Roka Zelenka i realizacije projekta "Svi naši Grožnjanci". Ta je inventura bila važna, rekao je Borkovsky. Podsjetio je na dosad ostvarene likovne projekte "Trag vremena & trag prostora" s kustosicom Gorkom Ostojić Cvajner te "Metafore tijela", "Allegro ma non troppo", "Kriza iluzije" i aktualni "Arpeggio ostinato", kojima je kustos Borkovsky. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter