Aronija - potencijal za visoku gastronomiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rafaela i Saša Ukušic iz Višnjana prije dvije godine poceli su s plantažnim uzgojem grmolike biljke aronije, slabo poznate u našim krajevima, ali izdašne ljekovitim svojstvima i s velikim kulinarskim potencijalom. Ubrane plodove Ukušici preraduju u sok, liker i džem koji za sada nude samo na svom gospodarstvu i na sajmovima.

Aronija je u Europu stigla iz istocnog dijela Sjeverne Amerike, gdje je sade i kao ukrasnu biljku jer ima prekrasne kožnate zelene listove koji u jesen poprimaju crvenu boju, u maju cvjeta lijepim bijelim cvjetovima, a crvenkasti listovi u kolovozu i rujnu još bolje isticu sjajnu ljubicastocrnu boju ljekovitih i ukusnih bobica.



Plodovi biljke bogati su vitaminom P (bioflavonoidom) koji je antioksidans pa su ih nakon cernobilske katastrofe ozraceni ljudi uzimali za ublažavanje tegoba, a Skandinavci ih cijene kao vitaminske bombe. Dnevne potrebe za antioksidansima zdrav organizam pokrit ce žlicicom džema. Sve to ispricat ce vam i Rafaela, usput, dok nudi proizvode na kušanje.

Dok proizvode od aronije pokušavaju plasirati na domace tržište koje u pravilu ne poznaje ove bobice, Ukušici eksperimentiraju i s bobicama grožda. Na njihovom štandu na kaštelirskoj izložbi bile su, uz marmeladu od aronije, i bocice marmelade od terana, malvazije i žutog muškata.



Rade ih s vocnim šecerom i dodaju prirodni pektin. Marmelada je u malim bocicama, sofisticiranog okusa koji bi se potpuno izgubio kada bismo je jeli na uobicajen nacin - na kruhu. Zapravo nije ni zamišljena za takvo konzumiranje, nego kao dodatak gurmanskom pijatu sira. A i takvu gurmansku naviku tek treba razviti na domacoj gastronomskoj pozornici.

Nažalost, ni u istarskim restoranima još nije prepoznata prednost kombiniranja sira s razlicitim okusima marmelada. Sir najcešce ide uz pršut, a ako je poslužen kao posebno jelo, rijetko ce uz sir biti žlicica marmelade, još rjede one koja upravo dobro ide uz odredenu vrstu sira.

Blage marmelade od sortnog grožda odlicno se slažu s mozzarelom i skutom, a marmelada od aronije i zreli kozji sir, na primjer, kombinacijom okusa konkuriraju najintenzivnijoj aromi kakvog cokoladnog kolaca ili od oraha.


Podijeli: Facebook Twiter