Aromatizirana ulja sve cešce u kuhinjama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aromaticno bilje koje namacemo u maslinovo ulje, nadopunjuje jelo i obogacuje ga novim okusima i mirisima. Etericna ulja iz odabranog bilja koja se prožimaju i miješaju s ekstradjevicanskim maslinovim uljem, osim što poboljšavaju kvalitetu namirnica cineci ih ukusnijima, neka od njih olakšavaju probavu, poticu krvotok i ublažavaju tegobe.



Osim što se maslinovo ulje može aromatizirati na nacin da se prilikom prerade plodova odabrano bilje melje zajedno s maslinama, ono se aromatizira i namakanjem bilja u maslinovo ulje koje se cuva na tamnom i hladnom mjestu.

Važno je napomenuti da se povrce ili samoniklo jestivo i ljekovito bilje koje se koristi za aromatiziranje maslinova ulja prethodno treba oprati u tekucoj hladnoj vodi, osušiti ili pak blanširati. Bilje se vadi iz ulja nakon nekoliko dana, što ovisi o kolicini i vrsti, da ne bi pokvarilo kvalitetu ulja.

Od povrca se najcešce aromatiziraju kapari, ljute papricice i cešnjak koji se dodaju kao prilog jelima ili se koristi aromatizirano ulje kao zacin.



Bosiljak - murtila se koristi kao zacin u maslinovom ulju, obicno u salatama.

Kadulja se idealno sljubljuje gotovo sa svim jelima, a posebno u umacima.

Lovor se koristi najviše u pripravljanju mariniranih jela i jela od divljaci.

Mravinac - origano zacin je bez kojeg se ne može zamisliti pizza, kao ni brojna pecenja.

Ružmarin se, kao i lovor, koristi u marinadama, ali i kao zacin za pecenu ribu i ovcetinu.


Podijeli: Facebook Twiter