Aromatični plodovi divljeg limuna za božićne fritule

Divlji limun ili trolisna naranča u Parku grada Graza
Divlji limun ili trolisna naranča u Parku grada Graza

Mnogi su prošli pored njega bezbroj puta, vjerojatno niti ga ne primjećujući. Trenutno se Puljanima i njihovim gostima prikazuje u najboljem svjetlu, pun žuto-narančastih plodova. Riječ je o stablu koje godinama raste u Parku grada Graza, nasuprot Zavodu za zapošljavanje.

Iako smo se kod ljudi koji rade u okolici raspitivali o kojem je stablu riječ nitko nam nije znao reći ništa, osim da je "tu odvajk" i "nije za jesti". Pa ipak, prema plodu i listovima dalo se naslutiti da je riječ o nekoj vrsti divljeg agruma. I doista, kako smo kasnije saznali, radi se o takozvanom sibirskom limunu ili kako ga još zovu trolisnoj ili kineskoj gorkoj naranči ili jednostavnije divljem limunu.

Tatjana Mandić Bulić, voditeljica Odjela hortikulture iz Herculanee, potvrdila nam je da se radi o trolisnoj naranči (Poncirus trifoliata) i kako je, koliko zna, ovo stablo jedino u Puli. Osim ako neko, kako je dodala, ne raste u kakvom privatnom vrtu pa za njega ne zna.

- Riječ je o stablu koje se koristi kao podloga za cijepljenje za limune i sve ostale agrume, a zbog čega oni postaju otporniji na bolesti i rodniji, navela nam je Mandić Bulić i dodala da je prije 17-18 godina kod zgrade Mirovinskoga postojala živica od ovih agruma, ali su potom zamijenjeni maslinama koje i danas tamo rastu. Na pitanje koliko bi ovo stablo moglo biti staro, veli da sigurno ima više od 40 godina jer je krajem '70-ih već bilo u inventuri biljnog materijala koja je tada napravljena.

Od Budimira Žižovića, koji se još sjeća živice divljih limuna kod zgrade Mirovinskog, doznali smo da još postoji sjećanje na tradiciju kada su stare Puljanke obavezno koru ovog ploda ribale u božićne fritule, budući da su oni zreli upravo u ovo doba.

- Plodovi su jako mirisni pa se mogu koristiti u domovima kao ukras, a koliko znam ovo je jedini primjerak u Puli, naveo nam je i Žižović te dodao da je upravo radi toga zadnjih godina od plodova iz parka Grada Graza počeo raditi presadnice koje daruje prijateljima. Kada prve od njih porastu rado će, kaže, koju pokloniti i Herculanei da bi još koji gradski park krasilo ovo dekorativno drvo. (B. PETROVIĆ; Snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter