Armstrong provodio najsofisticiraniji doping program

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastavljaju se nizati optužbe protiv slavnog američkog biciklista Lancea Armstronga. Posljednji koji je sedmerostrukog pobjednika Tour de Francea optužio za sustavno dopingiranje je njegov bivši kolega Australac Matt White.

"Moram priznati da sam i ja bio dio te tužne priče. Doping je bio dio strategije cijele ekipe. Nisam ponosan na to što smo činili i zbog toga se ispričavam svojoj obitelji, mojim navijačima, prijateljima i svim koji vole biciklizam," kazao je White koji je vozio za US Postal od 2001. do 2003. godine. 

Nakon priznanja o uzimanju nedozvoljenih stimulansa, White je podnio ostavku na dužnost sportskog direktora momčadi GreenEdge, te najavio odlazak iz Australskog biciklističkog saveza. White je jedan od čak 11 bivših Armstrongovih kolega koji su svjedočili protiv njega. 

Američka Antidopinška agencija (USADA) naglasila je da je "Armstrong bio mozak operacije koja je momčadi US Postal osiguravala sigurne pobjede na najprestižnijim utrkama. Tvrdi se kako su Armstrong i njegova ekipa provodili "najsofisticiraniji doping program ikada viđen".

"Dokazano je da je Armstrong koristio i dilao svojim kolegama čitavu lepezu doping sredstava", stoji u izvještaju USADA u kojem stoji kako su optužbe protiv Armstronga potkrepljene nizom dokaza - od financijskih dokumenata, emailova, svjedočenja i rezultata labaratorijskih testiranja.

Direktor Međunarodne antidopinške agencije (WADA) David Howman smatra kako se Armstrong godinama dopingirao uz blagoslov antidoping kontrolora. "Armstong se dopingirao pod nosom kontrolora i vjerojatno uz njihovo znanje. Da njegove kolege nisu prekinule 'zavjet šutnje' pitanje bi li ikada bio otkriven," kazao je Howman. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter