Armstrong napokon priznao uzimanje dopinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugo najavljivani trenutak se napokon dogodio. Bivši američki biciklist Lance Armstrong javno je gostujući kod američke televizijske voditeljice Oprah Winfrey priznao dugogodišnje uzimanje dopinga.

Armstrong je kod Oprah gostovao početkom tjedna i razgovarali su više od dva i pol sata. Prvi dio intervjua emitiran je sinoć, a drugi dio slijedi u subotu. Da je Armstrong u emisiji priznao dopingiranje nagađalo se danima, no sada je sve i službeno. Posrnuli biciklist kojem je oduzeto sedam pobjeda na najprestižnijoj utrci svijeta 'Tour de France', te olimpijska medalja iz Sydneyja, otvorio je dušu, kazavši da je sustavno uzimao nedozvoljene stimulanse te koristio transfuziju krvi. Priznao je kako se počeo dopingirati 90-tih godina prošlog stoljeća.

Otkrio je i da je bio kolovođa dopingiranja u američkoj momčadi US Postal, čudeći se biciklistima koji nisu željeli sudjelovati u njegovom "projektu".

"Bio sam arogantan, mislio sam da mogu dobiti sve što poželim. Tada nisam mislio da radim nešto loše. To nije bila prevara, već povećanje mogućnosti da pobijedim," kazao je Armstrong. Odgovarajući na pitanja u "američkoj ispovjedaonici", kako neki nazivaju emisije Oprah Winfrey, Armstrong nije plakao, kao drugi slavni gosti, poput bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona. Priznao je uzimanje testosterona, hormona rasta i drugih sredstava, a moć i snagu povećavao je i transfuzijama krvi. Svjestan je kako je mnoge razočarao i da će ga nakon ovog priznanja mnogi zamrziti.

Oprah je iz njega pokušala izvući imena i drugih dopingiranih biciklista, no Armstrong nije želio cinkati.

"Ne želim nikoga optuživati, nije mi ugodno govoriti o drugima," kazao je Armstrong.

Američki biciklist u skandal nije želio uplesti talijanskog liječnika Michela Ferrarija, za kojeg je tvrdio da je dobar i pametan čovjek. Demantirao je i tvrdnje bivših kolega Tylera Hamiltona i Floyda Landisa da je potkupio čelnike Međunarodne biciklističke federacije (UCI) 2001. kada je navodno bio pozitivan na utrci Švicarskoj. "Novac sam donirao, ali ne zbog skrivanja dopinga," kazao je. (Hina/Foto Reuters)

Armostring bi mogao izgubiti milijune, tužbe na pomolu

Javno priznanje o sustavnom dopingiranju posrnulu američku bicilističku zvijezdu Lancea Armstrong moglo bi stajati milijune dolara smatraju američki pravni stručnjaci. Procjenjuje se dao je Armstrong tijekom karijere zaradio oko 150 milijuna dolara, međutim nakon što je priznao dugogodišnje uzimanje dopinga očekuje ga niz sudski tužbi. Kompanija SCA Promotions već je najavila da će ga tužiti ukoliko im ne vrati 19 milijuna dolara koliko su ga nagradili za njegove pobjede na Tour de Franceu. Tužbu spremaju i kompanija Tailwind Sports, te SCA.

"Pouzdano znam da je nekoliko odvjetnika diljem zemlje snimilo Armstrongovo gostovanje kod Oprah. Javnim priznanjem sasvim sigurno otežao je svoju poziciju," kazao je Geoffrey Rapp, profesor prava na sveučilištu Toledo. Oglasio se i direktor Svjetske antidopinške agencije David Howman poručivši da bi Armstrong o svojim dopinškim prevarama morao svjedočiti pod prisegom ukoliko želi da mu se ukine doživotna zabrana nastupanja. "Gostovanje kod Oprah neće biti dovoljno za ukidanje zabrane nastupa," poručio je Howman, a njegovo mišljenje podržao je čelnik Američke antidopinške agencije Travis Tygart. "Televizijsko priznanje je korak u pravom smjeru. Međutim, Armstrong bi morao svjedočiti pod prisegom," smatra Tygart. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter