Armonikin pir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fešta harmonika, ukratko bi bio opis jedne od najstarijih manifestacija u Istri, Armonike zad kaštela, poznate i kao Armonikin pir, koja se jucer održala 16. put u Žminju zad kaštela. Ove se godine okupilo cetrdesetak samoukih harmonikaša, koji su ovaj instrument naucili svirati iz ljubavi prema glazbi i muziciranju.

Manifestacija nije natjecateljskog tipa, vec je cilj da se harmonikaši barem jednom godišnje okupe da bi se predstavili publici, izmijenili iskustva i družili te je stoga njihova najveca nagrada pljesak publike, koje nikada ne nedostaje.

Na repertoaru su i ove godine bile uglavnom polke i valceri, a nagrade, simbolicnu bocu od stakla u obliku harmonike s medicom, dobili su za svoj 15. nastup Igor Orbanic, Lucijan Jeroncic, Mauro Jacic i Branko Jelenic, dok su za svoj deseti nastup nagradeni Stanko Vitasovic, Armando Krepcic, Dragan Perkovic, Nevenko Bulic i Dražen Stanic. Posthumno ce nagradu za sudjelovanje biti urucene obitelji Slavka Krajcara, zvanog Minji, te obitelji ?enija Zubana.

Jedini koji je sve godine sudjelovao na manifestaciji je Anton Tone Križanac iz Žminja, a on je ujedno i najstariji sudionik. Nnajmladi je ove godine bio cetrnaestogodišnji Edi Orlic kojemu je ovo bio i prvi nastup.


Podijeli: Facebook Twiter