Armonike umjesto medežije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji, 17. susret samoukih sviraca na kromatskim harmonikama, manifestaciju poznatiju kao Armonike zat kaštela ili Armonikin pir, otvorio je najstariji sudionik i domacin Anton Križanac.

Vesela povorka harmonikaša je pred dolazak na binu zat kaštela zasvirala i žminjskim ulicama. Zanimljivo je da se u župnoj crkvi svetog Mihovila u isto vrijeme dogadao pir tako da je mladencima zasviralo tridesetak harmonikaša. Upravo su ovi samouki sviraci nekad bili neizbježna glazbena pratnja svakoga pira pa je prolazak povorke bio pravi povratak u prošlost.

Ovoj manifestaciji, jednoj od prvih u Istri, ne treba posebna reklama jer se publika okupi puno prije pocetka da bi zauzela što bolje mjesto. Harmonikaši su redom ispraceni ovacijama, što im je i vjerojatno najdraža nagrada, a sve prolazi u opuštenoj i veseloj atmosferi. Fešta za glavne aktere slijedi kasnije, kada se iza reflektora opuste, zasviraju i zapjevaju za svoj gušt.

Uz domace harmonikaše nastupali su i oni iz Slovenije. Najmladi sudionik, koji je ujedno i prvi put sudjelovao na susretu, bio je Antonio Debeljuh, a kao svake godine posebno priznaje i nagrade dobili su i jubilarci. Ovoga puta bili su to Lucano Pifar iz Vidulini, mjesta u opcini Žminj, koji je na ovoj manifestaciji zasvirao 15. put, a 10. godinu zaredom nastupio je Milan Cerovac iz mjesta Krase koje pripada Opcini Svetvincenat.

- Kada sviram harmoniku, osjecam se odlicno. To me obnovi i nakon radnog dana dode kao odmor - navecer prije spavanja umjesto medežije, kazao je uz osmjeh Lucano Pitur koji je poceo svirati u osnovnoj školi s prijateljima.

- Danas ne sviram toliko cesto kao prije. Sviram povremeno, ali s guštom. Nekada se puno više sviralo po pirima, a sada je sve preuzeo sin Sandro. Sviranje harmonike za mene je ispunjenje i nema ništa bolje od sviranja harmonike, kazao je Milan Cerovac, koji ovaj susret voli jer se ponovno nalazi sa svojim prijateljima i kolegama.

Program je kao i obicno vodila originalna i spontana Dorina Tikvicki koja je u Žminju kao doma. Organizator ove manifestacije je Daniele Pernic koji je ljubav prema harmonici naslijedio od oca Renata Pernica, pokretaca ove manifestacije, a sve se odvijalo u suradnji s Opcinom Žminj i njezinom Turistickom zajednicom.


Podijeli: Facebook Twiter