Armonike u Žminju svire već 22 leta

Anton Križanac, Daniele Pernić, Marko Križman i Lenka Šajina (M. RIMANIĆ)
Anton Križanac, Daniele Pernić, Marko Križman i Lenka Šajina (M. RIMANIĆ)

U subotu, 9. srpnja, s početkom u 19 sati, u Žminju će se održati 22. susret samoukih svirača harmonike "Armonike Zad kaštela", najavila je na konferenciji za novinare Lenka Šajina, direktorica Ureda Turističke zajednice Općine Žminj. Dodajući kako se na susretu očekuju brojni izvođači iz raznih krajeva Istre, a kao gosti nastupit će ansambl "Mladi Korenjaki" iz Slovenije uz koje će se, nakon koncerta, moći i zaplesati.

Dva desetljeća

- Ovo je jedna lijepa tradicija, dodao je općinski načelnik Marko Križman, započeta pred 22 godine kako bi se sačuvao dio istarske glazbene baštine. Nastojanja pokretača ovog susreta Renata Pernića pala su na plodno tlo, a to najbolje potvrđuje činjenica da se istarski harmonikaši već 22 put za redom sastaju zad žminjskog kaštela.

Daniele Pernić koji uz TZ Općine Žminj aktivno sudjeluje u organizaciji susreta, podsjetio je na ideje koje su potakle njegova oca da pokrene ovaj susret. Do tada, do 1995. samouki svirači harmonika nastupali su uglavnom na svadbama i seoskim svečanostima, nitko od njih u to vrijeme još nije stao na pozornicu i odsvira nešto za sebe, za svoju dušu. Uz to Renato Pernić smatrao kako bi bilo dobro da se samouki harmonikaši sastanu jednom godišnje, da se poslušaju i vide, da se upoznaju, čiju koju novu melodiju ili pjesmi i da razmjenom iskustava unaprijede svoju izvođačku tehniku i vještini, dodao je Daniele. Podsjetivši kako su prije 22 godine, na pozornici Zad kaštela nastupila 22 samouka harmonikaša, a u subotu navečer očekuje ih se 50-tak. Od prvog susreta Zad kaštela na ovim je druženjima nastupilo oko 120 harmonikaša. Daniele Pernić, ovom je prigodom, zahvalio Općini Žminj i njenoj Turističkoj zajednici na organizaciji susreta i njegovanju jedne lijepe tradicije.

Armonikin pir

Na svim dosadašnjim susretima nastupio je Anton Križanac, a iako mu je 89 godina s radošću očekuje subotnji susret. Napomenuo je kako su ovi susreti počeli pod imenom "Armonikin pir", a tek su kasnije preimenovani u "Armonike Zad kaštela". Veseli ga što svake godine na susret dolazi sve više izvođača, pogotovo mladih samoukih harmonikaša koji ovdje od starijih kolega mogu dosta naučiti. Drago mu da se harmonikaši sastaju upravo u Žminju, mjestu bogate tradicije od davnina poznatom po njegovanju istarske pučke kulture. Šajina i Križman očekuju kako će i ove godine "Armonike zad kaštela" posjetiti veliki broj ljubitelja harmonikaške glazbe, a među izvođačima se očekuje i jedan debitant. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter