Armenski predsjednik dobio gotovo 60 posto glasova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktualni armenski predsjednik Serge Sarkassian gotovo je osigurao drugi petogodišnji mandat na predsjedničkim izborima održanim u ponedjeljak jer izlazne ankete pokazale su da je dobio 58 posto glasova birača.

Izlazna anketa koju je proveo institut Gallup pokazala je da Sarkassian ima golemu prednost jer prvi protukandidat Raffi Hovanissian ne dobiva više od 32 posto glasova.

Bivši premijer Hrant Bagratian i bivši sovjetski disident Parui Hairikian, ranjen iz vatrenog oružja u siječnju tijekom predizborne kampanje, svaki dobivaju po 3 posto potpore birača.

Armenci su danas glasovali na predsjedničkim izborima koji su ispit za demokraciju u toj bivšoj sovjetskoj republici, nakon predsjedničkih izbora 2008. koje su obilježili krvavi sukobi. Oko 2,5 milijuna birača pozvano je na birališta kako bi izabrali novog predsjednika.

Izbore je nadgledalo 600 stranih promatrača. Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Tonino Picula predvodio je promatračku misiju OESS-a, a predsjedničke izbore nadziralo je i izaslanstvo Europskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter