Armenija prekinula diplomatske odnose s Mađarskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Armenija je u petak objavila da prekida diplomatske odnose s Mađarskom jer je azerbejdžanskome vojniku koji je 2004. ubio armenskoga časnika službena Budimpešta dopustila povratak kući gdje je odmah pomilovan i oslobođen.

"Mađarske vlasti moraju shvatiti da su napravile veliku pogrešku", rekao je armenski predsjednik Serž Sarkasjan u priopćenju na internetskoj stranici. "Oni su de facto sklopili sporazum s azerbejdžanskim vlastima".

Sukob je izbio kad je azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev pomilovao Ramila Safarova koji je u Mađarskoj bio osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva armenskog časnika Gurgena Markarjana.

Ubio ga je tijekom NATO-ove obuke u Mađarskoj 2004. Pošto je dobila jamstva da će Safarov u Azerbejdžanu nastaviti služiti kaznu, Mađarska ga je pristala vratiti u Azerbejdžan kamo je stigao u petak, ali je pomilovan čim se vratio u domovinu.

Samo koji sat pošto je objavljeno da je Safarov oslobođen, Sarkasjan je sazvao hitan sastanak svoga vijeća sigurnosti. "Službeno objavljujem da od danas prekidamo sve diplomatske odnose i sve veze s Mađarskom", kaže se u Sarkasjanovu priopćenju. Armenija i Azerbejdžan u lošim su odnosima još od rata između Azera i Armenaca koji je 1991. izbio u većinski armenskoj enklavi Nagorno-Karabahu. Prekid vatre potpisan je 1994., ali odnosi su još napeti.

Reuters piše da se Mađarska trudi unaprijediti odnose s Azerbejdžanom koji je bogat energentima pa podupire i plinovod Nabucco, glavnu rutu azerbejdžanskoga plina prema Europi, a mađarski su mediji objavili i da bi Azerbejdžan mogao posuditi Mađarskoj dva do tri milijarde eura. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter