Armenija pozvala Tursku na 100. obljetnicu genocida

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Armenija je u utorak pozvala turskog predsjednika Abdullaha Gula da sljedeće godine dođe na stotu obljetnicu masakara nad Armencima 1915. koje Erevan naziva genocidom, a Ankara odlučno odbacuje.

"Službeno pozivam turskog predsjednika u posjet Armeniji 24. travnja 2015. da se suoči s očitim dokazima genocida nad Armencima", prema priopćenju predsjednika Armenije Serža Sarksjana.

U masakrima koje je 1915. počinilo Otomansko carstvo ubijeno je 1,5 milijuna ljudi tvrdi Erevan, što desetljećima truje diplomastke odnose Turske i Armenija.

U travnju je turski premijer Recep Tayyip Erdogan prvi puta izrazio žaljenje unucima žrtava masakara iz 1915. i govorio o "zajedničkoj boli".

Tu izjavu, koju su posebice SAD pozdravile kao korak prema pomirenju Turske i Armenije, Erevan je odbacio i zahtijeva da Ankara prizna genocid.

Ali Turska odlučno odbacuje da se radilo o genocidu i procjenjuje da je ubijeno samo između 300.000 i 500.000 Armenaca, koliko je i Turaka poginulo u nasilju nakon pobune Armenaca protiv Otomanskog carstva.

Tijekom Prvog svjetskog rata 24. travnja 1915. je Otomanska vlada naredila deportaciju stotina tisuća Armenaca, optuženih za urotu s ruskim neprijateljem. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter